Naar inhoud springen

Gebruiker:Liekevo/Portaal: Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie




Welkom

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.

lees verder

Uitgelicht
Miltiadis Tentoglou in 2021 op de Olympische Spelen van 2020.

Miltiadis Tentoglou (18 maart 1998) is een Grieks atleet, die gespecialiseerd is in het verspringen. Hij vertegenwoordigde zijn land bij een aantal grote internationale wedstrijden. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won bij de tweede gelegenheid een gouden medaille.

Biografie

Eerste successen als junior

Tentoglou nam op zijn zeventiende voor het eerst deel aan een internationaal kampioenschap, de wereldkampioenschappen voor atleten tot achttien jaar in het Colombiaanse Cali. Hij werd er vijfde met een sprong van 7,66 m. Een jaar later verbeterde hij die prestatie in de oudste junioren-categorie al aanzienlijk door bij de wereldkampioenschappen U20 te Bydgoszcz in Polen met een verste sprong van 7,91 het zilver voor zich op te eisen. Slechts de Cubaan Maykel Massó was met een sprong van 8,00 nog wat te sterk voor hem. Overigens had de Griek zich toen al ruimschoots gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016, door op 28 mei in Kalamáta een sprong van 8,19 voor zich te laten optekenen. In Rio de Janeiro, waar de Spelen plaatsvonden, wist hij zijn eerdere goede vorm niet vast te houden, want daar kwam hij met een beste sprong van 7,64 niet voorbij de kwalificatieronde.

In 2017, zijn laatste jaar bij de junioren, veroverde Tentoglou zijn eerste nationale titel bij de senioren; hij deed dit door met een sprong van 8,30 gelijk maar een Grieks juniorenrecord te vestigen.

Verder lezen
In het nieuws...
Jonathan Sacoor
Femke Bol
  • 11 juni – Op de voorlaatste dag van de EK verovert de Nederlandse equipe, net als op de eerste dag, drie medailles en opnieuw verschillen zij alle drie van kleur. Femke Bol is, zoals verwacht, bij de vrouwen op de 400 m horden een klasse apart en finisht als eerste in 52,49 s, waarmee zij de beste jaarprestatie van Sydney McLaughlin-Levrone van 52,70 s verbetert. Verrassender is hier de bronzen plak voor Cathelijn Peeters, die 54,37 s over de horden doet. Het meest verrast echter Diane van Es, die op de 10.000 m de gehele race vooraan is te vinden, wat haar een zilveren medaille oplevert in de persoonlijke recordtijd van 30.57,24. België moet het deze dag zonder medailles stellen, maar de ‘Belgian Falcons’, de 4 × 100 m estafetteploeg bij de mannen, loopt wel een Belgisch record. Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten laten namelijk 38,55 s voor zich registreren en dat is 0,13 seconde sneller dan wat hetzelfde viertal in april in Willemstad (Curaçao) liep. Het is overall de vijfde tijd en dus kwalificeren zij zich hiermee voor de finale.
  • 10 juni – Na een dag zonder medailles voor zowel België als Nederland halen op de vierde dag van de EK in Rome beide landen hun schade in. Aan de 400 m mannen houden ze allebei een medaille over, waarbij vooral de overwinning van Alexander Doom in 44,15 s er uitspringt. De Belg scoort met die tijd niet alleen een Belgisch-, maar ook een kampioenschapsrecord. In zijn kielzog slaagt Liemarvin Bonevacia erin om op de laatste 100 meter vanuit ogenschijnlijk kansloze positie zich op te werken naar het brons in 44,88 s. Dit gaat wel ten koste van Jonathan Sacoor, die nu als vierde eindigt in 44,98 s! Bij de vrouwen evenaart Lieke Klaver op deze afstand de prestatie van haar landgenoot en verovert eveneens het brons in 50,08 s. Beide Nederlanders zien dit succes als een revanche op het -in hun ogen- mindere optreden tijdens de gemengde 4 x 400 m estafette. Bonevacia is intussen met zijn 44,88 s veruit de beste Europese 35-plusser ooit.
Wist je dat...
Gewenst!

Marathon van Belgrado 2014 - Marathon van Enschede 2017 - Marathon van Hamburg 2017 - Marathon van Houston 2017 - Marathon van Hongkong 2017 - Marathon van Madrid 2017 - Marathon van Tokio 2017 - New York City Marathon 2017 - New York City Marathon 2018 - Wereldkampioenschap halve marathon 2014 - Wereldkampioenschap halve marathon 2018 - 20.000 m - 10.000 m snelwandelen - 35 km snelwandelen - Rhasidat Adeleke - Noah Baltus - Kelsey-Lee Barber - Donavan Brazier - Iwan van Breemen - Devynne Charlton - Ruth Chepngetich - Molly Caudery - Marissa Damink - Alison Dos Santos - Chase Ealey - Kalkidan Gezahegne - Joris van Gool - Andrius Gudžius - Linden Hall - Aleia Hobbs - Mujinga Kambundji - Yomif Kejelcha - Nina Kennedy - Jacob Kiplimo - Rutger Koppelaar - Elijah Manangoi - Luvo Manyonga - Pascal Martinot-Lagarde - Sondre Nordstad Moen - David Moorcroft - Christopher Morales-Williams - Yared Nuguse - Eleanor Patterson - Anderson Peters - Andrew Pozzi - Robin van Riel - Lisanne Schol - Michael Schrader - Dawit Seyaum - Sergej Sjoebenkov - Abby Steiner - Adrianna Sulek - Samuel Tefera - Gudaf Tsegay - Johannes Vetter - Ysbrand Visser - Tomas Walsh - Anne van de Wiel - Britton Wilson
«Meer...»


Afbeelding
Wat Jorinde van Klinken deed op de EK in Rome, het kogelstoten en discuswerpen combineren en daar medailles op behalen, presteerde de Russische atlete Tamara Press al op de EK in 1958. Die veroverde toen brons met de kogel en goud met de discus. De twijfels rond haar vrouwzijn die er waren, werden echter nooit weggenomen.
Overzicht

Categorieën:

Atletieklijsten

Verwante sporten:

Subportalen van Sport

Atletiek · Autosport · Basketbal · Carambolebiljart · Dammen · Darten · Golf · Handbal · IJshockey · Schaatsen · Schaken · Tennis · Volleybal


Olympische Spelen

Voetbal · EK voetbal · Vrouwenvoetbal

Wielersport · Tour de France