Het Paard van Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Paard van Noord

Het Paard van Noord is een oude grijperkraan in de buurt De Bongerd, Amsterdam-Noord. Oud-werknemers gaven de kraan deze naam vanwege het vele werk dat de kraan verrichtte als 'werkpaard' voor de bouw van Amsterdam-Noord.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De 42 meter hoge kraan is tussen 1956 en 1959 gebouwd door het bedrijf P.M. Duyvis uit Koog aan de Zaan. De opdrachtgever was de Van Baarsen Betonfabriek te Velzen. De kraan werd gebruikt voor de overslag van kolen. In 1969 kwam de kraan naar Amsterdam-Noord waar het eerst door de firma Van Baarsen werd gebruikt voor de overslag van zand en grind. Toen Van Baarsen haar betonfabriek aan het Zijkanaal 1 in 1977 verkocht aan Mebin werd de kraan nog tientallen jaren gebruikt voor de bouw van wijken als Banne Buiksloot, Molenwijk en Nieuwendam-Noord. In 2008 kocht de gemeente Amsterdam de kraan om haar vervolgens te demonteren. Na meer dan een halve eeuw trouwe dienst leek dit het einde voor de kraan.

Herbouw van de kraan[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 2013 de onderdelen van de kraan, die inmiddels al jaren in het zand lagen, dreigden afgevoerd te worden kwamen buurtbewoners onder leiding van auteur Bas Kok in opstand. In oktober 2014 richtte hij een vereniging van buurtbewoners op onder de toepasselijke naam Paard van Noord. Deze vereniging maakte zich hard voor de wederopbouw van de kraan die zoals door velen gezien wordt als een historisch object van de industriële bedrijvigheid in Amsterdam-Noord. Vele partijen raakten betrokken in het project om van de wederopbouw een succes te maken zoals de familie Van Baarsen onder leiding van Marcel van Baarsen en de firma P.M. Duyvis. In januari 2018 stemde de gemeente toe om het wederopbouwproject te voorzien van een extra benodigde voorziening van €80.000. Op 15 december 2018 volgde de officiële opening van het Paard dat gezien wordt als icoon van Amsterdam-Noord en in de toekomst een ontmoetingsplaats moet worden voor buurtbewoners.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]