Humphrey Lamur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Humprey Lamur
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 28 september 1933
Geboorteplaats Paramaribo
Wetenschappelijk werk
Vakgebied sociologie en culturele antropologie
Alma mater Universiteit van Amsterdam
Belangrijke prijzen Black Achievement Award (2018)

Humprey Lamur (Paramaribo, 28 september 1933) is een uit Suriname afkomstige socioloog en cultureel-antropoloog en voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lamur, die van Suriname naar Nederland vertrok, was in de jaren zeventig een van de eerste onderzoekers die zich uitvoerig verdiepte in het onderwerp slavernij.[1] Hij deed onder meer onderzoek naar de geschiedenis van plantage Vossenburg in Commewijne. 1985 verscheen zijn boek De kerstening van de slaven van de Surinaamse plantage Vossenburg, 1847-1878 (Universiteit van Amsterdam).

In 1972 werd Lamur wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam en uiteindelijk, van 1984 tot 1998, hoogleraar culturele antropologie.[2] Na zijn emeritaat werkte hij aan een boek over de 35.000 tot slaaf gemaakten die bij de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname leefden. Het boek werd in 2004 gepubliceerd: Familienaam & Verwantschap van Geëmancipeerde Slaven in Suriname.

In 2018 ontving Lamur de Black Achievement Award voor de wetenschap, onder meer voor zijn onderzoek naar slavernij en voor het opbouwen van een historische database van Suriname.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]