Klimbim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klimbim
Genre amusement
Speelduur per afl. 45 minuten
Bedenker Hans Joachim Hüttenrauch en Michael Pfleghar
Land van oorsprong Vlag van Duitsland Duitsland
Uitzendingen
Start 1973
Einde 1979
Afleveringen 30
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Zender WDR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Klimbim[1] was een Duits erotisch televisieprogramma.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het basisconcept van Klimbim baseert zich op het Amerikaanse format Rowan & Martins Laugh-In. Enkele elementen werden overgenomen, waaronder de wand met de vele kleine vensters, waaruit moppen werden verteld. Andere elementen gingen over het oorspronkelijke concept uit. Dus werd de inrichting gecompleteerd met elementen van een sitcom. In iedere aflevering werden meerdere afleveringen uit het absurde leven van de Klimbim-familie getoond. De stamacteurs van de groep speelden het tegenovergestelde van wat men eigenlijk van een doorsneefamilie zou verwachten: een oorlogsverliefde grootvader, de volledig onverantwoordelijke moeder Jolante, die slechts aan haar eigen plezier dacht, een werkschuwe playboy als haar minnaar en de ontembare dochter Gaby, die een schorpioen, Charly genaamd, als huisdier had. Een running gag was de grootvader, die zich steeds weer beklaagde over een hardgekookt ontbijtei.

De sketches hadden veelvuldig niet slechts binnen een programma een thematisch verband, vaak kruisten zich ook twee verschillende sketch-reeksen in een programma. Ook film-technisch ontwikkelde Michael Pfleghar Klimbim tot zelfstandigheid. Stilistisch vertoonden veel van de films in muziek, kleur, filmsnede en agogiek overeenkomsten met stomme films, talrijke kostuums imiteerden de mode van de jaren 1920. Pfleghar zette vroeg de toentertijd weinig gebruikelijke Bluescreen-techniek in om acteurs voor apart opgenomen achtergronden te tonen.

De humor bewoog zich tussen slapstick en onzinnigheid en werd vaak frivool en provocerend gepresenteerd. Vroeger, toen het medialandschap als veeleer preuts werd ondervonden, behoorde de provocatie door een sterke seksualisering van het begin af tot het basisconcept. Daarbij behoorden erotische zinspelingen, verleidelijke kleding van de vertolksters en openlijk getoonde naaktheid, maar ook de selectie van de stamacteurs, die voorheen grotendeels hun geld hadden verdiend met erotische films. Juist deze anti-preutse instelling leidde niet alleen tot een publiekelijk succes, maar werd ook beloond met een onderscheiding door de toentertijd als conservatief geldende jury van de Adolf-Grimme-prijs.

Het muzikale handelsmerk van Klimbim was het door Heinz Kiessling gecomponeerde herkenningslied Klimbim ist unser Leben en eindigt met de versregel und ist es mal nicht wahr met de door Ingrid Steeger gefluisterde woorden dan mach ich mir 'nen Schlitz ins Kleid und find es wunderbar, die voortkomen uit een schlager van Evelyn Künneke[2] uit 1961. Na 30 afleveringen eindigde de serie op 22 maart 1979. Ingrid Steeger overleed eind 2023 op 76-jarige leeftijd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1975 Zilveren Adolf-Grimme-Prijs voor Michael Pfleghar
  • 2003 Deutscher Comedypreis Extra prijs voor de eerste succesvolle comedy-show in Duitsland

Medewerkenden[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdfiguren[bewerken | brontekst bewerken]

Familie Klimbim[bewerken | brontekst bewerken]

Gasten[bewerken | brontekst bewerken]

Gaststerren in de pilotuitzending van 1973 waren Jerry Lewis en Joey Heatherton[3]. In herinnering bleef vooral het optreden van Curd Jürgens, die zich als vermeend James Bond-dubbelganger in elkaar liet slaan en aansluitend door Ingrid Steeger voor Udo Jürgens werd aangezien. Günter Netzer werd door zijn vriend Michael Pfleghar onder een voorwendsel naar de studio gelokt en gaf met zijn donkere bril en gitaar een Heino-karikatuur weer. Het optreden werd goed ontvangen bij het publiek. Heinz Schubert trad als griezel Alfred op, zijn rol in de tv-serie Ein Herz und eine Seele. De aanwezige gasten waren: