Louis van de Laar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis van de Laar
Louis van de Laar in 1964
Algemeen
Volledige naam Louis Josephus Maria van de Laar
Geboren 's-Hertogenbosch, 24 december 1921
Overleden Bergen op Zoom, 25 januari 2004
Partij KVP (tot 1980)
CDA (vanaf 1980)
Titulatuur drs.
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Louis Josephus Maria (Louis) van de Laar ('s-Hertogenbosch, 24 december 1921 - Bergen op Zoom, 25 januari 2004) was een Nederlands politicus voor de KVP en historicus.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Laar ging naar het kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel en daarna naar het Sint-Janslyceum in 's-Hertogenbosch. Vervolgens studeerde hij geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en aan de Sorbonne en de École pratique des hautes études in Parijs.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie werd Van de Laar leraar geschiedenis aan het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda. Vervolgens werd hij in 1953 gevraagd als directeur van een nieuw op te richten MMS in Delft. Deze school verhuisde twee jaar later naar Rijswijk en werd omgevormd tot een lyceum, het Lodewijk Makeblijde College. Ook was hij redacteur bij Het Binnenhof.

Van 1963 tot 1965 was Van de Laar staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (belast met onder meer jeugdwerk, kunsten en natuurbescherming) in het kabinet-Marijnen. Vanwege zijn functie werd hij ook een van de oprichters van de Nederlandse Taalunie.

In oktober 1965 werd hij burgemeester van Bergen op Zoom. Tijdens zijn bestuur maakte hij onder meer de vestiging mogelijk van fabrieken van Philip Morris en General Electric Plastics. Ook liet hij het stadspaleis de Markiezenhof restaureren. In 1981 moest hij vanwege gezondheidsredenen zijn functie neerleggen.

Van de Laar was een geëngageerd man die als deskundig onderhandelaar veel tot stand bracht voor de culturele samenwerking met België en Luxemburg.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Laar ontving de volgende onderscheidingen:

Voorganger:
L.A.H. Peters
Burgemeester van Bergen op Zoom
1965 - 1981
Opvolger:
P. Zevenbergen
Zie de categorie Louis van de Laar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. "Louis J.M. van de Laar krijgt de Taalunieprijs ...", NRC, 7 juli 1992. Geraadpleegd op 29 mei 2024.