Maaskantje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maaskantje
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Maaskantje (Noord-Brabant)
Maaskantje
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Sint-Michielsgestel Sint-Michielsgestel
Coördinaten 51° 40′ NB, 5° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,86 km²
- land 2,86 km²
- water 0 km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.800
(629 inw./km²)
Woningvoorraad 707 woningen[1]
Overig
Postcode 5271
Woonplaats (BAG) Sint-Michielsgestel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Windmolen De Pelikaan in Maaskantje

Maaskantje is een klein dorp in de gemeente Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant) en ligt aan tegen het dorp Den Dungen. Maaskantje heeft een eigen bebouwde kom die wordt aangegeven met blauwe plaatsnaamborden. Voor de BAG is Maaskantje echter geen eigen 'woonplaats' en wordt het onder de woonplaats Sint-Michielsgestel geschaard. Op 1 januari 2023 telde Maaskantje 1.800 inwoners,[1] op een oppervlakte van 2,86 km².

De naam zou een verbastering zijn van het Brabantse 'Maastkantje', wat zoveel betekent als 'de kant van de dennenbossen'. Een andere verklaring is dat met de dialectnaam 'Mòskèntje' verwezen wordt naar de rand van een moeras.

Maaskantje is bekend geworden door de comedyserie New Kids, een sketchprogramma op de Nederlandse televisiezender van Comedy Central met korte sketches, die grotendeels zijn opgenomen in het nabije Den Dungen, maar volgens het verhaal gepositioneerd zijn in Maaskantje. Als gevolg van de populariteit werden de plaatsnaamborden vaak gestolen door fans van de serie. De gemeente besloot daarop voorlopig geen nieuwe meer te plaatsen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]