Majubastraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Majubastraat
Inkijk Majubastraat vanuit Smitstraat (juni 2021)
links blokje met ronde ramen van Berlage
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Wijk Transvaalbuurt
Begin Smitstraat
Eind Krugerplein
Algemene informatie
Aangelegd in circa 1913
Genoemd naar Slag bij Majuba
Naam sinds 904
Opvallende gebouwen blokje Berlage

De Majubastraat is een straat in de Transvaalbuurt, Amsterdam-Oost.

Geschiedenis en ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kreeg haar naam per raadsbesluit van 21 september 1904. Het werd vernoemd naar de berg Majuba, die haar naam gaf aan de Slag bij Majuba, een oorlogstafereel binnen de Eerste Boerenoorlog; de slag leidde tot een wapenstilstand, die weer leidde tot het eind van die oorlog, dat weer leidde tot de Conventie van Pretoria. Straten en pleinen, als ook de hele buurt, verwijzen naar het prille Zuid-Afrika. Majuba is het Zoeloewoord voor duiventil.

De straat begint in het oosten aan de Smitstraat (vernoemd naar generaal Nicolaas Smit, deelnemend aan die slag) en eindigt op het Krugerplein (vernoemd naar Paul Kruger, latere president). Om die aansluiting te kunnen maken zit er een knik van 45 graden in de straat. De rustige straat is door die knik ongeschikt voor groot vervoer; een autobus kan nauwelijks de bocht maken.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Een architect die hier veel ontwierp van W.J. Baartscheer jr., maar deze woningen (huisnummer 4 en 29 tot en met 151) worden qua architectuur niet hoog ingeschat (basisorde). Anders is dat met de hoek met de Smitstraat (Majubastraat 1-7, Smitstraat 32-42, Transvaalstraat 106-112) maar dat is dan ook ontworpen door Hendrik Petrus Berlage. Het blok is blok IV binnen vier blokken woningen die Berlage in 1912 ontwierp aan de Transvaalstraat en het Transvaalplein voor de Algmeene Woningbouwvereniging. Het complex schuurt tegen de status van een monument aan, maar is dat in vooralsnog niet (orde 1; gegeven 2021). Bijna de gehele gevelwand met even huisnummers bestaat uit bouw uit de jaren negentig van de 20e eeuw.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De oneven zijde is in handen van Stadgenoot en in de 21e eeuw gerenoveerd. Tijdens die renovatie werden toegangen tot bergingen en centrale brievenbussenraam opgefleurd door kunstwerkjes. Deze zogenaamde Majubaramen zijn gebaseerd op verhalen uit de buurt en uiteindelijk opgeleverd door het kunstenaarscollectief MAP (Moving Arts Project). Een van die Majubaramen zit in het glas van een trappenhuis verwerkt.[1] In het trappenhuis 24-36 is van dezelfde kunstenaars een Majubaboom geplaatst. Van een geheel andere orde en stammend uit de tijd dat de woningen werden gebouwd is een tegeltableau van Plateelfabriek De Distel met twee zwemvogels bij huisnummer 153. Het tegeltableau wordt ondersteund door andere tegels uit het tijdperk van de art nouveau. Tegenover dat tegeltableau is hoog aan de gevel het kunstwerk Airhead nr. 2 (2020) van Nouch te zien.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]