Naar inhoud springen

Nico Habermehl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nico Habermehl
Habermehl (2014)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Nikolaas Dirk Bastiaan Habermehl
Geboortedatum 3 juli 1946
Geboorteplaats Alphen aan den Rijn
Overlijdensdatum 17 oktober 2014
Overlijdensplaats Gouda
Nationaliteit Nederlands
Wetenschappelijk werk
Publicaties Geschiedenis van Gouda
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Nikolaas Dirk Bastiaan (Nico) Habermehl (Alphen aan den Rijn, 3 juli 1946Gouda, 17 oktober 2014) was een Nederlandse historicus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Habermehl begon zijn loopbaan als stuurman op de grote vaart. In de jaren zeventig van de 20e eeuw koos hij voor een bestaan aan de wal en ging geschiedenis studeren. Hij was achtereenvolgens werkzaam als docent geschiedenis en daarna als beleidsmedewerker en accountmanager bij het ministerie van OCW. In 2000 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de jurist en politicus Joan Cornelis van der Hoop.

Habermehl heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van zijn woonplaats Gouda. Hij was coördinerend redacteur en voorzitter van de redactie, die de nieuwe stadsgeschiedenis van Gouda "Duizend jaar Gouda" schreef. Samen met een andere Goudse historicus verscheen van zijn hand Gouda in druk, een uitgebreide bibliografie van Gouda tot 1995. Ook was hij betrokken bij het opstellen van de Goudse Canon en was hij mede auteur van het vierdelig straatnamenboek "Stad van Gouwenaars". Veel artikelen van zijn hand verschenen in Tidinge, het tijdschrift van de historische vereniging die Goude. Voor zijn verdiensten op historisch gebied werd Habermehl in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor zijn verdiensten voor de stad Gouda werd Habermehl op 17 juli 2014 benoemd tot ereburger van deze stad.

Habermehl was getrouwd en had twee zonen. Hij overleed in oktober 2014 op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Gouda.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Arti Legi. Hoe oud in nieuw doorklinkt (Gouda 2014)
  • Nieuwveen. Dorp van land en water (Alphen aan den Rijn 2013)
  • Sporen van Erasmus in Gouda en omgeving (Amersfoort 2010, 2e druk 2013)
  • Büchner, W.F., Bijdragen tot de geneeskundige topographie en statistiek van Gouda (1842). Bezorgd en ingeleid door N.D.B. Habermehl (Delft 2007)
  • Joan Cornelis van der Hoop (1742-1825). Marinebestuurder voor stadhouder Willem V en koning Willem I (Amsterdam 2000).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]