Overleg:Chiller (toestel)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Rens ten Hagen

Een CHILLER is NIET het tegenovergestelde van een warmtepomp. Een warmtepomp maakt ook koude. Een warmtepomp is een apparaat met de mogelijkheid van een flexibele inzet. In bepaalde situaties (bijvoorbeeld in een ziekenhuis) kan een grote warmtepompinstallatie (mits goed ingeregeld en aangestuurd) een afdeling (bijvoorbeeld chirurgie) zo bedienen, zodat de temperatuur zeer constant is. Een warmtepomp in een woning kan hetzelfde op kleine schaal. De warmtepomp heeft zeker een toekomst als vervanger van de CV-ketel (VR of HR).

Schematische tekening van een warmtepomp.
Schematische tekening van een warmtepomp.

Een CHILLER is een koeler. De warmte die het apparaat ook maakt gaat verloren. Er is wel een overeenkomst als het gaat over het principe van de werking van de apparatuur.

Er is ook geen algehele overeenkomst tussen een koelkast of vriezer en een warmtepomp. Maar ook daar is het principe van de werking het zelfde.

De vergelijking gaat dus niet op: een koe is een dier, een dier is geen koe.

Het wordt wel tijd voor een algemene pagina over het principe van warmte- en koudeproductie. Er is veel te veel ruis in het vakgebied en er wordt ongelooflijk veel onzin verkocht. Succes aan iedereen die hier aan mee wil werken. Het lijkt mij op voorhand al een goed idee om het algemene deel uit het lemma CHILLER te gebruik, alhoewel het wel erg technisch is.

- R0 - overleg... 12 mei 2016 09:34 (CEST)Reageren