Naar inhoud springen

Overleg:Ciske de Rat (1955)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Rolverdeling aanpassen?

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt[brontekst bewerken]

Er staat "Het verhaal speelt zich af in de (toen) tegenwoordige tijd van de jaren 50...". Nu heb ik de 1955-versie van de film nooit gezien, maar ik meende dat het verhaal zich in de jaren '30 voor de Tweede Wereldoorlog afspeelt. 31.151.52.152 19 mrt 2013 20:11 (CET)Reageren

Rolverdeling aanpassen?[brontekst bewerken]

  • Volgens het artikel speelt Paul Steenbergen de rol van Kapelaan De Goey. Joan Remmelts wordt wel genoemd, maar zijn rol wordt niet vermeld.
  • Volgens de IMDb speelt Paul Steenbergen de rol van Leraar Maatsuyker en speelt Joan Remmelts de rol van Kapelaan De Goey. De IMDb vermeldt ook nog Johan Valk die de rol van Maatsuyker speelt.

De IMDb kent dus twee Maatsuykers, Wikipedia en de IMDb spreken elkaar deels tegen, en Wikipedia is onvolledig want Johan Valk wordt in ons artikel niet genoemd en de rol van leraar Maatsuyker evenmin.

Even in Delpher gezocht:

Paul Steenbergen[brontekst bewerken]

  • Volgens de Leeuwarder Courant van 10 september 1955 speelt Paul Steenbergen een rol "als de geestelijke in het opvoedingsgesticht". (link)
  • Volgens De Telegraaf van 7 oktober 1955 speelt Paul Steenbergen "de kapelaan". (link)
  • Volgens De Waarheid van 7 oktober 1955 speelt Paul Steenbergen "de goeie pater De Goey" (link)

Johan Valk[brontekst bewerken]

  • Volgens de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 8 september 1955 speelt Johan Valk de hoofdonderwijzer Maatsuyker. (link)
  • Volgens De Telegraaf van 7 oktober 1955 speelt Johan Valk "de bovenmeester". (link)
  • Volgens een advertentie in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 17 november 1955 speelt Johan Valk "hoofdonderwijzer Maatsuyker". (link)

Joan Remmelts[brontekst bewerken]

  • Zoeken in Delpher op "Joan Remmelts" Ciske periode 1950-1959 levert slechts één krantenartikel op. (Arnhemsche Courant, 8 oktober 1955) Remmelts wordt daarin als medespeler genoemd, maar zijn rol wordt niet vermeld. (link)

Ik denk dus dat de IMDb het bij het verkeerde eind heeft. Paul Steenbergen speelt de rol van kapelaan De Goey, en Johan Valk speelt de rol van leraar/hoofdonderwijzer Maatsuyker.
Joan Remmelts speelt hoogstwaarschijnlijk niet mee - dan zou hij wel vaker zijn genoemd.

Akkoord? Dan ga ik Johan Valk toevoegen en Joan Remmelts schrappen. Muijz (overleg) 26 mei 2021 22:29 (CEST)Reageren