Overleg:Irdeto

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Opmerking[brontekst bewerken]

Dit artikel is door een moderator teruggezet naar een 'neutrale versie' van begin Januari 2008, omdat ondergetekende - als medewerker van het bedrijf - een 'rooskleuriger weergave' zou hebben gegeven.

Mijn probleem hiermee is dat in de versie van begin 2008 feitelijke onjuistheden staan én dat latere edits uitdrukkelijk de bedoeling hadden om er een beter en makkelijker leesbaar artikel van te maken.

Wellicht kan een deskundige op het vlak van Conditional Access de oudere door mij ge-edite versies controleren op de vermeende 'rooskleurigheid' en evt. correct geachte delen ervan terughalen. Ik had al gepoogd het artikel zo feitelijk mogelijk te houden, dus vrijwel alle data en dergelijke zijn te checken.

Ik trek verder mijn handen van dit artikel af, want heb geen zin in revert-war-achtige toestanden.

Mvg, ../oost 27 mei 2008 15:15 (CEST)Reageren

Toevoeging[brontekst bewerken]

Nog te controleren in de versie van Januari 2008:

Irdeto maakt software (PIsys, SoftClient] en produceert smartcards + SMD's. Het bedrijf maakt zelf geen CAM's

Oprichtingsjaar is 1969 (inschrijving door Ingenieur den Toonder bij KvK). Momenteel staat er 1968

Irdeto is 100% eigendom van het Zuidafrikaanse uitgeversconcern Naspers (precieze datum is mij onbekend). Naspers heeft geen notering meer aan de NASDAQ (delisted sinds medio 2007), maar is wel genoteerd aan de Johannesburg Securities Exchange met ticker symbool NPN (JSE:NPN)

Hoofdkantoor en directie zetelen in Peking, China en in Hoofddorp, NL.

Volgens bedrijfsdocumentatie en persartikelen zijn er ruim driehonderd gebruikers van de CA Irdeto technologie, eigenlijk over de hele wereld; huidige opsomming van gebieden is niet helemaal compleet.

Irdeto 2 is in 2001 geïntroduceerd niet in 2005.

Begin 2007 verschenen geruchten op internetfora over een 'hack' van Irdeto 2; waarschijnlijk werd bedoeld op het verschijnen van de zogenoemde Gammakaart in Australië. Na het toepassen van 'countermeasures' (tegenmaatregelen), waren de nagemaakte kaarten onbruikbaar. Er waren hierna geen cardswaps nodig om verdere piraterij tegen te gaan.

../oost 2 jun 2008 19:40 (CEST)– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 193.173.45.193 (overleg · bijdragen) 30 mei 2008 09:37 (CEST)Reageren

Een flink aantal jaar na dato, maar ik heb maar eens wat opgeschoond aan het artikel. Bronloze geruchten lijken mij niet relevant, dus die heb ik verwijderd. Verder leek me een uitwijding over Canal Digitaal niet interessant voor een artikel dat over Irdeto gaat. Meerdervoort (overleg) 21 jan 2013 21:40 (CET)Reageren

Jammer dat er zoveel is weggehaald wat het artikel interessanter maakte. De uitwijding over Canal Digitaal laat ik er uit maar was wel degelijk interessant aangezien Irdeto in Nederland bekend is geworden doordat Canal Digitaal het begon te gebruiken. De kabelmaatschappijen volgden pas veel later. Irdeto2 is niet in 2001 in Nederland geintroduceert maar daarbuiten. Nederland was daar later mee. Maar misschien is hoe het in Nederland was niet interessant genoeg? Dus laat maar zitten. Hoe dan ook is het door de opschoning weer terug naar een kort en kaal oninteressant artikel. Gezien de kleuring van het zogenaamde niet gehacked zijn, heb ik wel de informatie omtent de Gamma kaart bijgevoegd. Dat die niet meer zou werken is "wishfull thinking" van Irdeto. Rgeerts (overleg) 22 jan 2013 00:09 (CET)Reageren

De redenen om het gedeelte over CDS er uit te halen is het feit dat het niets met het bedrijf Irdeto op zich te maken heeft. Eerder met Canal Digitaal. Daarnaast beschreef het artikel het bedrijf Irdeto nogal vanuit een Nederlands gezichtspunt en dat was voor gister naar mijn idee nog meer het geval. Ik denk dat het goed is om vanuit een wat bredere perspectief het bedrijf te beschrijven.

Wat betreft de veiligheid van de codering: Ik heb het weggehaald omdat het bronloos is. Wat er nu staat is wederom bronloos, daarnaast heb ik als leek geen idee wat een gammakaart is. Ik neem aan dat hier niet een klantenkaart van een bouwmarkt mee wordt bedoelt. De werking van zo'n gammakaart hoort uiteraard niet in dit artikel thuis, maar daarmee doemt dus ook de vraag op: is dit relevant voor het bedrijf? Dat coderingen gekraakt zijn/worden/waren is denk ik op zich wel relevant, maar ik mis hierbij dus een bronvermelding. Ik heb dan ook het {tl|bron?}}-sjabloon toegevoegd voor dat onderdeel. Misschien dat je die zou kunnen toevoegen. --Meerdervoort (overleg) 22 jan 2013 12:18 (CET)Reageren

Helaas weet ik niet hoe je dat zo mooi doet met die kolommetjes naast elkaar (bovenaan), ik pas zelden iets aan op wikipedia. Ik begrijp nu beter waarom CD er is uitgehaald, dank voor de uitleg. Het gaf inderdaad een beetje te zeer een indruk dat het bedrijf beperkt zou zijn tot Nederland.

Voor wat betreft de codering: In het artikel staat er bij de vermelding dat "eind '90 irdeto kwetsbaar werd" ook geen bron, toch? Hoe wil je nu een bron kunnen noemen van iets wat illegaal is? De zogenaamde Gamma kaart (nee niet van de gamma) is bekend via forums. Ik weet niet of je een forum wel een bron kunt noemen. En ik ga ook niet vertellen of ik of kennissen van me hem wel of niet gebruik. Veel hacks blijven tegenwoordig ook non-public om te voorkomen dat providers of coderings bedrijven wijzigingen gaan aanbrengen. Mensen zoals ik, die wel wat dieper in de forums thuis zijn dan misschien lijkt, weten echter wel beter. Daarom is de enige bron die ik kan melden forums, en datgene wat ik zelf ervan gezien heb elders. En namen van forums kan ik ook niet noemen uit weer de eenvoudige reden dat die hacks illegaal zijn. Daarnaast schreef ik dat het een beperkte hack betrof, aangezien niet de hele codering open ligt, anders was er wel meer gekomen dan 1 kaart, dingen zoals emu's en keys bijvoorbeeld en/of kaart clonen, dan zou je pas spreken van een volledige hack. Dat is echter niet het geval. De zenders waarvoor het meest gehacked werd (Italie en Spanje, veelal vanwege voetbal en Duitsland vanwege Premiere, nu Sky Duitsland) zitten allemaal niet (meer) op een irdeto codering. De vraag is nu of je die bron voldoende vindt of niet. Het zou jammer zijn als je dat niet vond, want heel hacking Nederland weet van die Gamma kaart af en ook dat hij nog steeds bruikbaar is. Het oppakken van enkele mensen, waaronder ook in Polen, heeft echter de verspreiding enorm beperkt. Alleen van dat laatste, het oppakken van die mensen, heb ik geen bron, dat is van horen/zeggen. Maar het resultaat (meteen inzakking van de verspreiding) geeft wel aanleiding geloof hieraan te hechten.Rgeerts (overleg) 22 jan 2013 15:24 (CET)Reageren

Het probleem met illegale zaken is uiteraard de bronvermelding, daar kan ik inkomen. Wikipedia leunt op verifieerbaarheid en zonder bronnen is dat niet mogelijk. Vandaar dat ik om bronvermelding vroeg. Wat betreft de hack in '99 daar zou inderdaad ook een bron bij moeten. Ik ben niet geheel onbekend met satelliet-televisie, dus een aantal dingen ken en herken ik wel. Ik geloof dan ook direct dat de codering mogelijk deels open ligt of lag. Fora zijn wat mij betreft echter geen betrouwbare bron (en websites die nieuws brengen op basis van berichten uit fora uiteraard evenmin). De vraag is dan ook wat doen we er mee. Allereerst de vraag of het relevant is voor het bedrijf Irdeto. Hun handel ligt in het produceren en verkopen van versleuteltechniek tbv o.a. televisiesignalen, dus ja als dat publiekelijk open ligt lijkt mij dat relevant. Het kraken van de Irdeto 1 codering is wat mij betreft dan ook relevant. Er is niet voor niets een Irdeto 2 gekomen, een bron moet hiervoor vast wel te vinden zijn. Wat betreft het tweede, is dat denk ik lastiger. Een mogelijke oplossing (indien er geen betrouwbare bronnen gevonden kunnen worden) zou zijn om berichten van nieuwssites over te nemen waarbij we vermelden dat het gaat om een mogelijke hack. Of de gammakaart dan relevant is en in de tekst moet blijven kunnen we dan wel bepalen op basis van de gevonden bronnen. Wat betreft het oppakken van een aantal mensen zou ik geheel achterwege laten; het inzakken van verspreiding daarna is een mogelijke indicatie, maar een conclusie die zelf getrokken wordt. Het kan waar zijn, maar kan natuurlijk net zo goed ergens anders mee te maken hebben. Kun je hiermee instemmen?
Wat betreft de kolommen: Ik neem aan dat je dat kader rechtsbovenin het artikel bedoelt? Dat is een infobox; een sjabloon om gestructureerd de belangrijkste informatie over een bedrijf (in dit geval) samen te vatten. --Meerdervoort (overleg) 22 jan 2013 15:58 (CET)Reageren
Het is inderdaad moeilijk illegale zaken te verifieren, niet alles is in het nieuws gekomen. Ik zal echter nog proberen iets terug te vinden over de Gamma Card bij meer officiele bronnen als nieuwssites, maar kan niet garanderen dat dit ook lukt. Het feit wat je noemt betreffende het oppakken van personen en de conclusie, is inderdaad een zelf getrokken conclusie en het kan ook anders zijn, daar kan ik zeker mee instemmen. Ik gaf dat ook slechts ter info in het overleg, was niet bedoeld om op de wiki zelf te plaatsen. Ik kan ook instemmen met de rest van je uitleg.
V.w.b. de hack van de irdeto 1 codering zie ik dat je bron 3 en 4 toegevoegd hebt, prima, ik had anders nog wel een uit het Duits vertaalde Irdeto FAQ met de complete uitleg over de codering en het zelf .crd files maken t.b.v. het programmeren van een officiele irdeto 1 smartcard.:)
Behalve dan dat ik nog zal proberen een geschikte bron voor de Gamma Card te zoeken denk ik dat we het verder wel eens zijn.Rgeerts (overleg) 22 jan 2013 17:05 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Irdeto. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 mrt 2020 00:33 (CET)Reageren