Overleg:James Watt

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Dqfn13 in het onderwerp Levensloop

Zijn vader was timmerman en leerde hem het nodige omdat James te zwak was om naar school te gaan. Nadat Watt als elfjarige op school kwam is hij een paar keer van school gewisseld. De middelbare school deed hij in Greenock waar hij goed werd in wiskunde. Omdat in Greenock geen passende opleiding was ging hij in Glasgow studeren. Daar werd hem duidelijk gemaakt dat iemand met zijn capaciteiten naar Londen zou moeten om te studeren. Daar studeerde hij dan ook af. In 1756 keerde Watt om gezondheidsredenen (reuma en migraine door oververmoeidheid) terug naar Glasgow.

Er bestonden in die tijd al stoommachines. Zo bouwde Thomas Newcomen in 1712 een stoommachine voor het oppompen van water uit de mijnen. Het waren pogingen om met stoom arbeid te verrichten. Deze vroege 'machines' hadden maar één cilinder en een efficiëntie van minder dan één procent. Dit leidde meer tot verspilling van brandstof dan tot enige nuttige prestatie.

Ergens in 1763 of 1764 repareerde Watt een Newcomen stoommachine en begon manieren te bedenken om deze te verbeteren. Watt besefte dat een werkzame machine niet alleen verhitting maar ook koeling vereiste. Hij verbond een tweede 'condensor' cilinder aan zijn apparaat die hij gekoeld hield en de efficiëntie sprong omhoog naar 8%. Met latere verbeteringen haalde hij uiteindelijk 19% en daarmee had hij een werkende stoommachine. In 1769 krijgt hij een patent op deze verbeteringen. Dit jaartal komt in de geschiedenisboeken het vaakst voor als uitvinddatum van de stoommachine.

Volgens mij - Wthjmkuiper - is deze bewering onzin: "Maar ook is hij de uitvinder van het kopieerapparaat."

Kun je dit toelichten? Welke bronnen? Misschien is beter hier te spreken van "Maar ook is hij de uitvinder van het eerste kopieerapparaat"? Zie het lemma over het kopieerapparaat en de daarbij genoemde (externe) link naar het officemuseum voor informatie over het patent dat hij hier op kreeg.
Rikvado 13 feb 2009 22:41 (CET)Reageren

Levensloop[brontekst bewerken]

De levensloop beschreven in dit lemma en dat in het Engelse lemma verschillen echt vreselijk van elkaar. Ik kan bijna geen overeenkomsten vinden, zowel geografisch als chronologisch niet. Kan iemand dit uitleggen? Zelfs de plaats van overlijden is anders hier. Dqfn13 (overleg) 19 jan 2011 09:19 (CET)Reageren