Paolo Maria Mondìo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paolo Maria Mondìo
Bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een bisschop
Geboren 30 augustus 1795
Plaats Messina
Overleden 4 september 1857
Plaats Santa Lucia del Mela
Kerkelijke loopbaan
1850-1857 Prelaat van de Santa Lucia del Mela
1852-1857 Titulair bisschop van Miriofito, Klein-Azië
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Paolo Maria Mondìo (Messina, 30 augustus 1795Santa Lucia del Mela, 4 september 1857) was een Rooms prelaat op Sicilië, in het koninkrijk der Beide Siciliën.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Mondìo behoorde tot een adellijke familie in Messina, waar hij opgroeide. Zijn ouders waren don Francesco Mondìo en donna Giuseppa Leonardi. Mondìo behaalde het diploma in canoniek recht en werd tot priester gewijd. Hij ging aan de slag op het aartsbisdom Messina als adjunct-vicaris-generaal.

In 1850 verkoos het kapittel van Santa Lucia del Mela hem tot hun territoriale prelaat. Santa Lucia del Mela was een territoriale pauselijke prelatuur, dit wil zeggen een prelatura nullius of prelatuur zonder bisschoppelijk gezag (nullius) en derhalve rechtstreeks onder pauselijk gezag.[1] Paus Pius IX verleende Mondìo vervolgens de eretitel van bisschop van Miriofito (1852), een opgedoekt bisdom in Mürefte, in het Turkse district Şarköy.[2]

Hij stierf in het prelatuurpaleis van Santa Lucia del Mala in het jaar 1857, waarna zijn bezittingen bij testament naar de armen gingen.