Plankgas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plankgas
Single van:
Snelle en Frenna
Van het album:
Vierentwintig
Uitgebracht 2019
Genre Nederhop
Duur 2:51
Label ROQ 'N Rolla Music, Cloud 9
Schrijver(s) Francis Edusei, Daan Ligtvoet, Lars Bos
Producent(en) Donda Nisha
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Singletijdbalk van Snelle
2019
Samen
  2019
Plankgas
  2019
Non verbaal
Singletijdbalk van Frenna
2019
Einde van de rit
  2019
Plankgas
  2019
Give dem
Volgorde op Vierentwintig
11
Goeie fles wijn
  12
Plankgas
  13
Lippenstift
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Plankgas is een single van de Nederlandse rappers Snelle en Frenna uit 2019. Het stond in hetzelfde jaar als twaalfde track op het album van Snelle Vierentwintig.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Plankgas is geschreven door Francis Edusei, Daan Ligtvoet en Lars Bos en geproduceerd door Donda Nisha. Het is een nederhoplied dat gaat over het drukke leven van de artiesten. Het is de eerste samenwerking tussen de artiesten, welke tot stand is gekomen door een berichtje op Instagram van Snelle aan Frenna.[3] Snelle had het nummer al gemaakt en vroeg zijn zegen voor het uitbrengen aan Frenna, omdat hij vond dat er invloeden van het lied Pon Road van SFB (de rapgroep van Frenna) en Sevn Alias, in het lied terug kwamen. Frenna luisterde naar het nummer en vroeg vervolgens of hij er ook een stuk in mocht rappen. Dit resulteerde in het volledige lied, inclusief een rapvers van Frenna. De single heeft in Nederland de dubbel platina status.[4]

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Het lied behaalde in de twee grootste hitlijsten van Nederland een notering. In de Single Top 100 kwam het binnen op de zesde plaats, wat in de 33 weken dat het in die lijst stond, ook gelijk de hoogste plek was. De piekpositie in de Top 40 was de achttiende plek. Het was vijf weken in deze lijst te vinden.