Schum EuroShop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schum EuroShop GmbH & Co. KG
Logo
Oprichting 1991 (1877)
Voorganger(s) Knüllerkiste
Oprichter(s) Johan Eugen Schum
Eigenaar familie Schum
Sleutelfiguren Dr. Rainer Schum
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdkantoor Dettelbach
Werknemers >1000
Industrie Detailhandel
Website www.schum-euroshop.de/ein-euro-laden-geschichte.html
Portaal  Portaalicoon   Economie
Inrichting van een EuroShop-filiaal

Schum EuroShop GmbH & Co. KG is een 1-Euro-Discounter met meer dan 250 filialen in Duitsland. Kenmerken is dat gehele assortiment verkocht wordt tegen de eenheidsprijs van 1 Euro (inclusief de btw). Het assortiment bestaat vooral uit non-foodproducten voor dagelijks gebruik. De Euroshop was de pionier onder de winkels die alles tegen een vaste prijs van 1 Euro verkochten.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De moederonderneming J. E. Schum GmbH & Co. KG werd in 1877 [1] opgericht door Johann Eugen Schum[2] en is in familiebezit. De onderrneming komt voort uit een kleine ijzerwarenwinkel in het Frankense Würzburg.[3]

Door de Duitse economische ontwikkeling in de jaren '50 en '60 van de twintigste eeuw lukte het de onderneming om naast de sterk gegroeide winkelactiviteiten in Würzburg ook in een groter gebied als groothandel te opereren. Sinds de jaren '90 en het winnen van internationaal bedrijven als klant, ligt de nadruk van J. E. Schum GmbH & Co. KG op de grothandelsactiviteiten.

Vanaf 1991 begon het intussen tot 1400 medewerkers uitgegroeide bedrijf om eigen winkelfilialen onder de naam „Knüllerkiste“ te openen, die na de invoering van de Euro in 2004 werden hernoemde tot EuroShop. Als pionier van de "1-Euroshops“ in Duitsland concentreerde de onderneming zich op de uitbouw van zijn filialennetwerk. In 2014 werd het 200e filiaal geopend aan de Teltower Damm in Berlijn.[4] Met meer dan 1.000 medewerkers breidt de dochteronderneming van J.E. Schum GmbH & Co. KG het concept verder uit met filialen in steden vanaf 30.000 inwoners met een winkeloppervlakte van 130 tot 300 m².

Assortiment[bewerken | brontekst bewerken]

Het totale assortiment wordt centraal bepaald en in de filialen voor de prijs van 1 Euro aangeboden. Naast het vast verkrijgbare standaardassortiment biedt men actie-artikelen rondom bepaalde thema's, zoals Pasen, Kerst, de schoolstart, barbecue, enz. De meeste artikelen komen net als bij de concurrentie uit de lagelonenlanden. Daardoor en door het inkoop van grote hoeveelheden kunnen de prijzen tot een minimum beperkt blijven. Een kleinere rol is weggelegd voor de restpartijen. Daarnaast worden er trucs uitgehaald en met kleine verpakkingseenheden gewerkt.

Succes[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met de concurrenten, marktleider TEDi en Mäc-Geiz domineert Schum EuroShop de snelgroeiende markt van één-Eurowinkels. In acht jaar, vanaf de naamswijziging in 2004, groeide het bedrijf uit tot een filialennetwerk in heel Duitsland. In de komende jaren wil men verder expanderen zodat heel Duitsland afgedekt is met filialen van de Euroshop.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Geschichte des EuroShops – Timeline.
  2. Unternehmen – Geschichte.
  3. Bob Geisler: Expansion der Billigläden in Hamburg.
  4. Schum Euroshop expandiert weiter.. Gearchiveerd op 18 augustus 2017. Geraadpleegd op 18 augustus 2017.