Stakeout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stakeout
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie John Badham
Producent
  • Jim Kouf
  • Cathleen Summers
Scenario Jim Kouf
Hoofdrollen
Muziek Arthur B. Rubinstein
Montage
  • Michael Ripps
  • Tom Rolf
Cinematografie John Seale
Distributie Buena Vista Pictures Distribution
Première
Genre actiekomedie
Speelduur 117 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $14.500.000
Opbrengst $65.700.000[1]
Vervolg Another Stakeout
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Stakeout is een Amerikaanse actiekomedie uit 1987, geregisseerd door John Badham, met in de hoofdrollen Richard Dreyfuss, Emilio Estevez, Madeleine Stowe en Aidan Quinn. In 1993 kreeg de film met Another Stakeout een sequel.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Politieagenten Chris Lecce en Bill Reimers van de nachtploeg krijgen een observatieopdracht: ze moeten serveerster Maria McGuire in de gaten houden omdat haar ex-vriend Richard "Stick" Montgomery met de hulp van zijn neef Caylor Reese uit de gevangenis ontsnapt is en er vermoedens zijn dat het duo vroeg of laat bij haar zal opduiken. Ondertussen is Lecce in een echtscheiding verwikkeld. Wanneer hij thuis komt ontdekt hij dat zijn vrouw verhuisd is en de meubels meegenomen heeft.

Montgomery neemt contact op met Maria, maar de lijn wordt verbroken zodat het gesprek niet getraceerd kan worden. Lecce doet zich voor als werknemer van de telefoonmaatschappij om dicht bij Maria te komen. Hij helpt ook haar broer Ray aan een baan om uit de problemen te blijven.

Lecce krijg gevoelens voor Maria en belandt uiteindelijk in haar bed. Wanneer hij zich overslaapt moet hij proberen om ongezien weg te komen terwijl zijn collega's nog steeds het huis observeren. Op het politiebureau scheldt Reimers hem uit omdat hij met Maria naar bed is geweest en herinnert hem eraan dat hij een goede agent is maar dat hij een grote fout heeft gemaakt.

Op hun vlucht geraken Montgomery en Reese betrokken in een vuurgevecht met de politie, waarna ze met hun auto in een rivier belanden. Montgomery kan ontsnappen voordat de auto zinkt, maar Reese raakt gewond en sterft.

Lecce biecht zijn geheim op aan Maria, wat haar van streek maakt. Dan duikt Montgomery op. Hij heeft voor zijn opsluiting een grote hoeveelheid geld in een fauteuil van Maria verstopt en wil het geld nu recupereren om met Maria een nieuw leven te starten in Canada. Het feit dat hij haar samen met Lecce aantreft trekt een streep door zijn plannen.

Nadat hij Reimers heeft gevangengenomen is Montgomery van plan om beide agenten te vermoorden. Dit leidt tot een confrontatie waarbij Montgomery door Lecce wordt doodgeschoten. Maria en Lecce beginnen een relatie.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Richard Dreyfuss agent Chris Lecce
Emilio Estevez agent Bill Reimers
Aidan Quinn Richard "Stick" Montgomery
Madeleine Stowe Maria McGuire
Forest Whitaker agent Jack Pismo
Dan Lauria agent Phil Coldshank
Earl Billings kapitein Al Giles
Ian Tracey Caylor Reese
Jackson Davies FBI-agent Thomas Lusk
J. J. Makaro B.C.
Scott Andersen Reynaldo McGuire
Tony Pantages Tony Harmon
Beatrice Boepple Carol Reimers
Kyle Wodia Jeffrey Reimers
Jan Speck Kelly McDonald
Kim Kondrashoff Billy Steeks
Gary Heatherington Prison Doctor
Don S. Davis bewaker aan gevangenispoort
Blu Mankuma 2e ambulancier
Denny Williams Farol Bernie

Première en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Stakeout werd uitgebracht op 5 augustus 1987 en was tijdens het openingsweekend de nummer 1-film in de Verenigde Staten.[2]

De film behaalde een score van 89% (27 recensies) op Rotten Tomatoes, met een gemiddelde score van 6,9/10.[3] Op Metacritic kreeg de film een score van 69% (14 recensies), wat duidt op "over het algemeen gunstige recensies".[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]