Televisietoren Markelo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Televisietoren Markelo
De toren bij oplevering in 1959
Algemene gegevens
Aannemer(s) Toren: C.V. Bouwbedrijf
Th. van Lieshout
's-Hertogenbosch
Mast: C.H. Jucho-stahlbau
Architect(en) ir. H. A. Dicke, ir. I. Moerman
Ontwerp Bouw- en Adviesbureau Bakker & Dicke te Rotterdam
Constructie 1955-1958
Opening 23 januari 1959
Locatie Larenseweg 58
7475 PX Markelo
Coördinaten 52° 14′ NB, 6° 26′ OL
Eigenaar Toren: Cellnex Telecom
Mast: NOVEC
Terrein: KPN
Technische gegevens
Hoogte 157 m (met pijpmast 160 m)
Materiaal Gewapend beton– metaal
Aantal traptreden 205
Etages 25
Televisietoren Markelo (Nederland)
Televisietoren Markelo
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De radio- en televisietoren Markelo is een straalverbindingstoren met zendmast in de voormalige gemeente Markelo. Het gebouw staat naast de Schipbeek nabij de kruising Larenseweg in de buurtschap Markelosebroek. Het is het hoogste gebouw van Overijssel.[1] Vanaf de toren werden en worden radio- en televisie-uitzendingen, dataverkeer en (mobiele) telecommunicatie doorgegeven.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1955 werd in opdracht van de PTT begonnen met de bouw.[2] Die verliep niet zonder problemen. Toen een kwart van de uiteindelijke hoogte was bereikt bleek de toren circa 23 centimeter uit het lood te staan. Het voor de bouw gebruikte systeem van glijbekisting bleek niet goed toegepast. Na correctie kon de toren worden afgebouwd, maar de bouwfout is bleef zichtbaar. De eerste televisiezender werd op 26 november 1958 in gebruik genomen.[3] De openingsceremonie vond plaats op 23 januari 1959.[4]

De toren, is van hetzelfde model als de televisietoren van Roermond. De betonconstructie is circa 111 meter hoog (108m maaiveldhoogte) (NAP: +12.7m) en heeft een binnendiameter van bijna 12 meter.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 zijn de analoge tv-antennes verwijderd en is de mast daardoor ingekort naar 160 meter (157m maaiveldhoogte) hoogte. Anno 2020 is er een datacenter gevestigd en is de toren eigendom van Cellnex (voorheen Alticom). De zenders van de NPO hebben een bereik van 80 km rondom de mast.

In 2008 werd er op de (rood gekleurde) vakwerkmast een stalen zuil met witte antennedozen geplaatst ten behoeve van digitale mobiele televisie (DVB-H). Eind 2013 werd deze weer verwijderd, aangezien KPN in 2011 is gestopt met het aanbieden van deze dienst.[5] Sindsdien is televisie alleen te ontvangen via de zend/ontvang installaties voor mobiel internet, die op en aan de toren zijn bevestigd.

Via de mast worden de volgende radiozenders uitgezonden:

DAB+
  • 11C Landelijk commercieel
  • 12C NPO
  • 6B Regionaal (Oost en Noordoost Nederland)
  • 11B MTVNL
FM
Zie de categorie Zendmast Markelo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.