Veenhusen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veenhusen
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Veenhusen (Nedersaksen)
Veenhusen
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Landkreis Leer
Gemeente Moormerland
Coördinaten 53° 17′ NB, 7° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,62 km²
Inwoners
(2015-06-30)
4,004
(256 inw./km²)
Foto's
kerk van Veenhusen
kerk van Veenhusen
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Veenhusen is een dorp in het Landkreis Leer in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het dorp is onderdeel van de gemeente Moormerland. In het dorp staat een kerk die gebouwd is rond 1400. De kerk zou eerder in Uphusen hebben gestaan, maar daar zijn afgebroken wegens dreigend gevaar door de veranderde loop van de Eems. Na de afbraak zou de kerk in Veenhusen opnieuw opgebouwd zijn.

Het dorp, waar zich afrit 8 van de Autobahn A 31 bevindt, gaat aan de noordkant naadloos over in het aangrenzende Warsingsfehn, de hoofdplaats van Moormerland. Deze beide dorpen zijn na de Tweede Wereldoorlog sterk uitgebreid met woonwijken voor forensen, die te Emden of Leer werken.

Ten oosten van Veenhusen ligt een bos- en veengebied, met daarin het Wolfmeer, een alleen voor wandelaars en voor leden van de plaatselijke hengelsportclub toegankelijk natuurreservaat. Het reservaat heet officieel Veenhuser Königsmoor, meet met inbegrip van een aansluitend weidevogelreservaat, waar o.a. de watersnip voorkomt, 215 hectare en heeft kenmerk NSG WE 103.