Wikipedia:WikiUilen/2021

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WikiUilen

De WikiUilen 2021 zijn op 15 januari 2022 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragers aan de Nederlandstalige Wikipedia over 2021. De uitreiking vond plaats tijdens een online nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland.

De WikiUilen 2021 zijn toegekend in vier categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend bij de WikiUilen Academie. Alle nominatoren en stemmers worden bedankt voor hun inbreng.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Tekstschrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen is belangrijk. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

De SchrijversUil 2021 is uitgereikt aan Chescargot.

  • Chescargot maakt nieuwe lemma's en knapt lemma's op en gaat er dan helemaal voor.

Vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Redigeerwerk vindt plaats op de achtergrond. Redacteuren bekommeren zich om belangrijke kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2021 is uitgereikt aan drie personen:

  • Bas dehaan heeft zich enorm ingezet om het Twinkle-gadget te importeren naar de Nederlandstalige Wikipedia. Dit gadget helpt enorm met het afhandelen van allerhande redactiewerk. Alles samen dus een perfecte reden voor een RedactieUil.
  • Bertux komt met veel constructieve bijdragen en tips, en daarnaast ook met aardige aanvullingen die een ander perspectief op onderwerpen geven.
  • Romaine schrijft goede artikelen over Limburg, publiceert de maandelijkse nieuwsbrief This Month in GLAM en This Month in Education, is een troubleshooter en sjablonenkenner en biedt hulp aan andere gebruikers.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil 2021 is uitgereikt aan Thieu1972.

  • Thieu1972 loopt bijna iedere morgen (anders overdag) de TBP langs. De conclusie afhandelend moderator neemt hij serieus ter hand, op een manier die recht doet aan de schrijvers (en de energie die men in het lemma stak). Wanneer een lemma nog niet wikiwaardig is, pakt Thieu1972 dit zelf aan.
Dit jaar vielen ook de nominaties voor de WikiprojectUil onder deze noemer.

In de virtuele én niet-virtuele wereld worden projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en elders. Initiatieven die vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2021 is uitgereikt aan de WikiUilen-Academie.

  • WikiUilen-Academie zorgt er sinds 2015 voor dat de prestaties van Wikimedianen op een positieve manier voor het voetlicht gebracht worden.