Hospital San Miguel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Hospital San Miguel

Hospital San Miguel is een ziekenhuis gelegen in Puerto El Carmen in het kanton Putumayo van Ecuador. Het ziekenhuis wordt ondersteund door de Nederlandse stichting Quina Care met als doel om goede gezondheidszorg beschikbaar te maken in landelijke gebieden in het Amazoneregenwoud en beschikt over onder meer een verpleegafdeling en een spoedeisende hulp.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oprichting van de Quina Care-stichting in 2017 is de stichting gaan zoeken naar een geschikte locatie in het Amazoneregenwoud voor de opening van een ziekenhuis. De keus viel op Puerte el Carmen. In 2019 begon de renovatie van het voormalige internaat.[1] Het gebouw met een vloeroppervlakte van 2700 m² met twee verdiepingen is in verschillende fasen verbouwd tot ziekenhuis. Het ziekenhuis werd geopend door de Nederlandse artsen Carolien en Jacob van der Ende.[2]

In 2021 is het ziekenhuis geopend voor spoedeisende hulp, spreekuur en de bijbehorende apotheek. In augustus 2023 zijn de opnameafdelingen geopend en is het mogelijk om patiënten voor langere tijd te behandelen.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Hospital San Miguel is officieel geaccepteerd als nieuwe A2CARES-onderzoekslocatie in Ecuador.[3] A2CARES is een van de tien onderzoekscentra die samen het CREID-netwerk (Centers for Research in Emerging Infectious Diseases) vormen, dat zich toelegt op onderzoek naar opkomende infectieziekten en de ontwikkeling van regionale wetenschappelijke expertise en onderzoekscapaciteit.

Onderzoek vanuit het ziekenhuis richt zich voornamelijk op tropische ziektes zoals dengue en malaria.[bron?]