Portaal:Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Den Haag



bewerk 

Introductie

Satellietfoto van Den Haag

Den Haag is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en telt ruim 526.000 inwoners. (2017) Daarmee is het de derde grootste gemeente van Nederland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de zetel van de Nederlandse nationale overheid en de residentie van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad en de Raad van State. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Ook de meeste ambassades zijn in Den Haag gevestigd.

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de (verkorte) naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en tevens om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels), La Haye (Frans), Den Haag (Duits), Haag (Deens), La Haya (Spaans), L'Aia (Italiaans) Haia (Portugees), Gaaga (Russisch) en Haga (Roemeens).

overzicht bewerk 

Uitgelicht

HYS The Hague is een Nederlandse ijshockeyclub uit Den Haag. De thuiswedstrijden van de club worden gespeeld in De Uithof. Zij komen uit in de hoogste nationale ijshockeycompetitie, de Nederlandse Eredivisie.

Voor het seizoen 2009-2010 waren zij, als Nederlands kampioen, gekwalificeerd voor de in 2008 opgerichte Champions Hockey League, maar voor de start van deze competitie werd deze door de IIHF geannuleerd.

In 1949 én 1950 wint H.H.IJ.C. de West Europa Cup voor de tweede en derde keer, ook wordt in 1949 het toernooi om de Barbanson Beker in Brussel gewonnen. Van 1958 tot 1963 levert Den Haag alle spelers aan het Nederlandse team. In deze tijd worden onder andere een WK-B gehouden in Colorado Springs en Denver, waarin Nederland vierde wordt en een WK-C in Stockholm waar de vijfde plaats behaald wordt.

In 1963 speelt de HIJS HOKY de International Cup (West-Europa Cup) en wint deze, daarnaast wordt gespeeld om de Westfalen Bokaal in Dortmund en ook deze wordt gewonnen.

bewerk 

Stadsdelen

De Haagse wijkindeling

Den Haag telt acht stadsdelen.

Centrum ± 100.000 inwoners
Escamp ± 118.000 inwoners
Haagse Hout ± 42.000 inwoners
Laak ± 38.200 inwoners
Leidschenveen-Ypenburg ± 40.000 inwoners
Loosduinen ± 47.500 inwoners
Scheveningen ± 56.000 inwoners
Segbroek ± 59.000 inwoners

Elk van deze stadsdelen is in 1988 onderverdeeld in wijken en buurten. Deze indeling wijkt af van de bekende wijk- en buurtindeling die sinds 1953 werd gebruikt.

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Den Haag in het nieuws

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Uit de geschiedenis

Het mariakaakje-overleg kreeg internationale bekendheid door de zuinigheid van premier Willem Drees en zijn vrouw To Drees-Hent.

In 1947 ontvangen Drees en zijn vrouw twee hoge Amerikaanse ambtenaren bij hun thuis aan de Beeklaan 502 in Den Haag. Het Catshuis is dan nog niet de ambtswoning van de premier. De twee ambtenaren Harriman en Hoffman zijn verantwoordelijk voor de toekenning van de gelden in het kader van de Marshallhulp.

Mevrouw Drees serveert de twee hoge heren een kopje thee voorzien van een mariakaakje. Volgens het verhaal zouden Hoffman en Harriman tegen elkaar gezegd hebben: "Aan een land waarvan de minister-president zo woont en leeft, is ons geld goed besteed."


Lees meer over de geschiedenis van Den Haag

bewerk 

Bezienswaardigheden

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht