Naar inhoud springen

Both ENDS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Samen met milieu- en mensenrechtenorganisaties in het Zuiden werkt Both ENDS aan een duurzame, eerlijke wereld waarin iedereen een stem heeft. Both ENDS verzamelt en deelt informatie over beleid en investeringen die directe gevolgen hebben voor mensen en hun leefomgeving. Ondersteuning wordt geboden door beleidsbeïnvloeding, het op gang brengen van de dialoog tussen verschillende partijen en het promoten en ondersteunen van duurzame lokale alternatieven.

Visie en missie

De visie van Both ENDS is een wereld waar mensenrechten worden nageleefd, genderrechtvaardigheid de dagelijkse praktijk is en de natuur kan floreren en wordt beschermd, zodat ieders welzijn en waardigheid wordt gegarandeerd, nu en in de toekomst.

Both ENDS versterkt wereldwijd maatschappelijke organisaties zodat ze zeggenschap krijgen over beslissingen en activiteiten die van invloed zijn op de rechten van mensen en op het milieu. Zo werkt Both ENDS aan een samenleving die ecosystemen beschermt en stimuleert, en tegelijkertijd alle mensenrechten respecteert, inclusief het recht op water, voedsel en een veilige leefomgeving.

Thema's waar Both ENDS op werkt zijn

  • Gebruik en beheer van land en water
  • Handel en investeringen
  • Klimaatbeleid
  • Mensenrechten en gender
  • Publiek geld voor ontwikkeling

Publieke gelden

Both ENDS is van mening dat Nederlands belastinggeld ten goede moet komen aan openbare belangen. Nederland financiert en ondersteunt met een deel van het geld, via verschillende kanalen, projecten en activiteiten in het buitenland: via ontwikkelingsbank FMO, via multilaterale banken als de Wereldbank of via speciale fondsen als het Green Climate Fund van de VN. Daarnaast verleent de Nederlandse staat via exportkredietverzekeraar Atradius DSB ondersteuning voor risicovolle exportactiviteiten. Om publieke belangen te dienen moet deze publieke steun voor projecten en activiteiten in het buitenland helpen milieuschade en menselijk leed te voorkomen.

Handel en investeringen

Handels- en investeringsverdragen zijn er in alle soorten en maten: handelsverdragen zouden gelijkwaardige, eerlijke handel tussen partijen moeten vergemakkelijken en investeringsverdragen zouden (internationale) investeringen moeten bevorderen. Ook al wordt dit soort verdragen gesloten op basis van gelijkwaardigheid, de praktijk leert helaas dat de economisch sterkere partij meestal in het voordeel is, dat de besluitvorming erover weinig transparant is en dat de verdragen vooral voor ontwikkelingslanden vaak nadelig zijn.

Klimaatbeleid

De gevolgen van klimaatverandering zijn overal zichtbaar en voelbaar, maar hebben in sommige gebieden in de wereld veel meer impact dan in andere. Daarbij zijn sommige groepen mensen veel kwetsbaarder voor bijvoorbeeld droogte en overstromingen dan andere. Terwijl zij het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering hebben zij ook veel minder middelen om zich te wapenen tegen de gevolgen ervan.

Nationaal en internationaal klimaatbeleid moet er daarom op gericht zijn om verdere klimaatverandering tegen te gaan (mitigatie), en om iedereen op de wereld, juist de allerarmsten en kwetsbare groepen, in staat te stellen om zich te beschermen en aan te passen aan de gevolgen (adaptatie).

Mensenrechten en gender

In veel landen worden mensenrechten met voeten getreden. Vrouwen en inheemse gemeenschappen worden daarbij veelal onevenredig getroffen. Both ENDS zet zich, samen met haar partners, in voor het waarborgen van mensenrechten zoals het recht op water en voedsel, met speciale aandacht voor de rechten van vrouwen en het naleven van specifieke rechten voor inheemse volken, zoals FPIC (free, prior and informed consent). De krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld en toenemende onderdrukking in veel landen maakt het voor onze partnerorganisaties steeds moeilijker opereren.

Publieke gelden

Nederlands belastinggeld moet ten goede komen aan openbare belangen. Nederland financiert en ondersteunt met een deel van het geld, via verschillende kanalen, projecten en activiteiten in het buitenland: via ontwikkelingsbank FMO, via multilaterale banken als de Wereldbank of via speciale fondsen als het Green Climate Fund van de VN. Daarnaast verleent de Nederlandse staat via exportkredietverzekeraar Atradius DSB ondersteuning voor risicovolle exportactiviteiten. Om publieke belangen te dienen moet deze publieke steun voor projecten en activiteiten in het buitenland helpen milieuschade en menselijk leed te voorkomen.

Platte organisatie

Both ENDS heeft geen managementteam, nauwelijks team-overleggen en geen 'directeur die over iedereen de baas is'. Both ENDS heeft sinds 2016 een platte organisatiestructuur met gezamenlijkheid als uitgangspunt. De organisatiestructuur is ontwikkeld in co-creatie met alle collega's. De werkwijze reflecteert hoe Both ENDS de wereld voor zich ziet en brengt 'sharing power' in de praktijk. Dat wil zeggen dat zeggenschap en besluitvormingsmacht niet bij een beperkt aantal personen ligt, maar wordt gedeeld in de hele organisatie. Besluitvorming wordt hier rijker en beter van.

Externe link

  • (en) https://www.bothends.org/