Gebruiker:Bemoeial/Uitgangspunten/blokkeerprocedure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een moderator kan een gebruiker blokkeren. Dit kan met de pagina "Speciaal:Blockip|MediaWiki:Blockip". Een geblokkeerde gebruiker verschijnt in de "Speciaal:Ipblocklist|MediaWiki:Ipblocklist". Een (de)blokkeringsactie verschijnt in het "Speciaal:Log/block|MediaWiki:Blocklogpage".

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Een gebruiker mag alleen geblokkeerd worden als aan de volgende regels voldaan wordt.

  1. De blokkering moet een geaccepteerde reden hebben.
  2. Voordat geblokkeerd wordt, moet eerst een waarschuwing gegeven worden, doormiddel van het {{waarschuwing}}- of {{waarschuwing-gebruiker}}-sjabloon. Wanneer een gebruiker nog steeds doorgaat met hetgeen waarvoor hij een waarschuwing kreeg, kan hij pas een blokkade krijgen.
  3. De opgegeven reden en de naam van de blokkeerder wordt ook zichtbaar bij een poging tot bewerken door de geblokkeerde gebruiker.
  4. De eerste keer dat een gebruiker geblokkeerd wordt, geld een maximumblokkade van 24 uur. Als de gebruiker daarna weer de fout in gaat, mag deze duur telkens verdubbeld worden.

Anonieme gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Anonieme gebruikers worden geblokkeerd door blokkering van hun ip-adres. Het nadeel van ip-adressen is dat ze niet één vaste eigenaar hebben, maar dat ze soms rouleren (bij een inbelverbinding) of dat er meerdere personen achter 1 ip-adres zitten (proxy-servers, bedrijven).

Daarom moet men voorzichtig zijn met het blokkeren van ip-adressen en mogen ip-adressen maar voor maximaal 1 jaar geblokkeerd worden.

Aangemelde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het blokkeren van aangemelde gebruikers onderscheiden we drie soorten aangemelde gebruikers.

  1. Ordinaire vandalen die de moeite gedaan hebben een account aan te maken
  2. Gebruikers met een foute naam
  3. Echte geregistreerde gebruikers

Aangemelde gebruikers die geblokkeerd worden moeten in ieder geval gemeld worden op de pagina Wikipedia:Blokkeringsmeldingen.

Ordinaire vandalen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit zijn vandalen die de moeite hebben genomen om zich aan te melden. De gebruikers in deze categorie hebben maximaal 100 bewerkingen gedaan, waarvan het merendeel vandalisme.

Voor deze soort aangemelde gebruikers gelden dezelfde regels als voor anonieme gebruikers.

Gebruikers met een foute naam[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikers waarvan de naam niet voldoet aan de regels voor gebruikersnamen mogen zonder verdere overleg direct voor onbepaalde tijd geblokkeerd worden.

Bij gebruikers die al langere tijd deelnemen aan Wikipedia is enig overleg natuurlijk wel gewenst.

Echte geregistreerde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Het blokkeren van dit soort gebruikers komt (relatief) zelden voor. Dit soort gebruikers mag door een moderator voor maximaal 4 uur geblokkeerd worden. Voor een langere blokkade is vooraf een verkorte snelpeiling (1 week) vereist.

Deblokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderator kan een geblokkeerde gebruiker ook weer deblokkeren. Dit kan via de Geblokkeerde gebruikers. Een moderator mag een gebruiker deblokkeren als:

  1. De blokkering niet volgens de regels is verlopen.
  2. De moderator ervan overtuigd is dat de blokkade gebaseerd is op een fout van de blokkerende moderator.
  3. De moderator een verzoek heeft gekregen van de geblokkeerde gebruiker om hem te deblokkeren en dat de moderator ervan overtuigd dat de geblokkeerde gebruiker niet meer in de fout zal gaan.

Bij eventuele twijfel kan de moderator altijd de blokkerende moderator of andere moderatoren raadplegen.

In geen geval mag een moderator zichzelf deblokkeren.

Testdoeleinden[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderator mag een gebruiker (de)blokkeren voor testdoeleinden, zolang de moderator er zeker van is dat niemand er last van heeft en zolang hij dit duidelijk kenbaar maakt.