Naar inhoud springen

Gebruiker:Haaftjlv/HenryBox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Henry Box, Emmerik, Duitsland, (1797) - Pau (Pyrénées-Atlantiques), Frankrijk 21 augustus 1872 was een Nederlands jurist en journalist.

Box was als strategisch communicatiedeskundige een welkome vertrouweling voor hoogleraar en later politicus Johan Rudolf Thorbecke tijdens diens aanloop naar het presenteren aan de regering van de revolutionaire grondwetswijziging van 1848. Ten tijde van hun ontmoeting in 1832 ontwikkelde de staatsrechtgeleerde en hoogleraar Thorbecke zich geleidelijk naar het ter hand nemen van uitvoerend staatsbestuur en praktische politiek.

Box was voordien werkzaam in diverse ambtelijk functies in de residentie. In het bijzonder op het Ministerie van Justitie, waar ook onder meer de Geheime dienst was ondergebracht. Justitieminister Cornelis Frederik van Maanen verbond hem aan zijn ministerie en zette hem na 1826 in als journalist voor de Franstalige regeringsgezinde Franstalige kranten in het zuiden des lands.


Journal de la Haye[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk (eind mei 1832) was Thorbecke door minister van Binnenlandse Zakenë Hendrik_Jacob_baron_van_Doorn_van_Westcapelle gevraagd om de redactie van de nieuwe Franstalige regeringskrant op zich te nemen. Het feit dat deze zich als expert vooralsnog terughoudend opstelde in het opkomende debat over grondwetswijziging na het feit worden van de afscheiding van Belgie. Koning Willem 1 bleef immers vasthouden aan zijn volhardingspolitiek. Hoewel Thorbecke zich vereerd voelde door de uitnodiging en een optie om een internationaal podium te verkrijgen aantrekkelijk vond, bedankte hij toch voor de eer. Na ampele afweging achtte hij het redacteurschap onverenigbaar met zijn taak als hoogleraar.

Het eerste nummer van het dagblad verscheen op 19 oktober 1830. De aanvankelijke titel luidt "Journal politique, commercial et litéraire de la Haye". Vanaf december 1830 werd de titel "Journal de La Haye" gevoerd.

Na het afzeggen van Thorbecke werd Mr. Henri Box de hoofdredacteur van Le Journal. Jarenlang zou Thorbecke deze zich een redelijk bekwame redacteur betonen. Geen overbodige luxe voor wie onder anderen correspondeert met en publiceert van zwaargewichten als Thorbecke en GroenvanPrinster. Van oktober 1832 tot februari 1833 publiceerde Thorbecke anoniem in het blad. Hij schreef stukken over de internationale politiek. Box zorgde meestal voor de vertaling. Thorbecke bleef tot in 1833 artikelen voor Le Journal schrijven, waarin hij o.a. de volhardingspolitiek van Koning Willem 1 bleef verdedigen. De volledig achterhaalde regeringsuitgave Le Journal de la Haye werd gelijktijdig met de invoering van de grondwetsherziening van 1848 opgeheven.

Raadselachtige figuur[bewerken | brontekst bewerken]

Box werd in zijn omgeving als een raadselachtige en ongrijpbare figuur beschouwd. In tegenstelling tot zijn formele en rechtlijnige superieur(en), verkiest hij bij zijn ambtelijke activiteiten zo nodig buiten de lijntjes te kleuren. Hij stond van 1826 tot 1835 als rechtenstudent vermeld in de Leidse studentenalmanak en liet zich in 1832 al aanduiden als "Mr. Henri Box" zonder dat duidelijk werd dat hij had gestudeerd.

Ambtsbeëindiging, emigratie en levenseinde[bewerken | brontekst bewerken]

Na de opheffing van het "Journal de La Haye" in 1848 sloot Box zijn ambtelijke en politieke communicatie-activiteiten af. Hij emigreerde naar Zuid-Frankrijk, vanwaar hij nog vele Nederlandse nieuwsbladen als correspondenten bleef bedienen van Europees nieuws.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Journalistiek in Nederland 1850 -2000, Beroep, Cultuur en Organisatie- blz. 15, Huub Wijfjes, Boom Amsterdam, 2004
  • Thorbecke wil het, biografie van een staatsman - hfst. 4 & 5, Remieg Aerts, Prometheus Amsterdam, 2018