Naar inhoud springen

Gebruiker:Lacuna Leemte/Kladblok 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jonas Vanderbeke (Brugge 1993) is een Belgisch kunstschilder.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studies aan de kunsthumaniora te Brugge behaalde hij in 2014 een bachelor "Schildkunst" aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent, gevolgd in 2016 door een Master in Fine Arts (Master in de vrije kunsten), eveneens aan het KASK. In 2017 behaalde hij zijn "educatieve master". Hij is actief als docent in de Academie van Wetteren.

Oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Hij zoekt in onder andere in boeken, films, oude tekeningen en en literatuur naar herkenbare beelden of teksten uit het verleden die destijds symbolen van schoonheid waren. Sommige worden nu als kitsch beschouwd. Hij verwerkt deze beelden in kleurrijke collages of schilderijen, waarbij hij oude beelden met nieuwe confronteert, waardoor er een totaal nieuw eindwerk ontstaat. Zijn werk is doorgaans een combinatie van figuratief en abstracte kunst. Hij werkt vooral met bloemen.

Werk in openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Hij schilderde een kunstwerk op een wandel- en fietspad aan het marktplein in Wetteren, met de naam het "Rozenpad". Het is kleurrijk pad aan de rand van de Markt met afbeeldingen van grote rozenbladen, verwijzend naar Wetteren als "rozengemeente".

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Hij kreeg een eervolle vermelding op de Gaverprijs 2024.

In de tentoonstelling "Koppel-tekens/s" van 2024 in het cultuurcentrum Destelheide in Dworp werd hij als "aankomend" geselecteerd om zijn werk te confronteren met dat van een kunstenaar van gevestigde waarde. Zijn werk werd geplaatst tegenover dat van Stephanie Leblon.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een regelmatig gevraagd kunstenaar voor tentoonstellingen in België.

2015-2017

    Teacher certification in the arts,

    School of Arts KASK, Ghent

2014-2016

    Master of Fine Arts,

    School of Arts KASK, Ghent

2011-2014

    Bachelor of Arts, Painting,

    School of Arts KASK, Ghent

    Minor in Graphics ,

    Minor in Textile Design


https://www.theartcouch.be/belgische-kunstenaars/jonas-vanderbeke/

Het werk van een jonge kunstenaar ontdekken is altijd weer een van de meest boeiende avonturen die ik me kan indenken. Wat het zo spannend maakt is vooral te weten te komen hoe hij tegenover zijn eigen werk staat, hoe hij zijn evolutie ondervindt, hoe hij omgaat met al de inspiratiebronnen die in de huidige wereld zo overvloedig aanwezig zijn.

Jonas Vanderbeke geeft me dan ook een uitvoerige inkijk in zijn kunstenaarsuniversum, waarvoor ik hem erg dankbaar ben.

Het eerste onderzoek dat hij moest voeren na zijn studies aan de kunsthumaniora te Brugge en het KASK in Gent was hoe hij zou kunnen werken in zijn atelier. De rust en de stilte in het Begijnhof van Gent, waar zijn atelier zich bevindt, was totaal nieuw voor hem. Van een dynamische omgeving, waar hij elke dag wel mensen kon ontmoeten en nieuwe dingen kon ontdekken, kwam hij terecht in een grote afzondering, waarin hij zijn eigen ritme moest ontdekken. Een tweede zoektocht betrof het formaat. De luxe op het KASK om op groot formaat te werken was enorm en het was afkicken toen hij naar een kleine ruimte moest verhuizen. Daarom begon hij met het uit elkaar halen van zijn schilderijen en elk beeldaspect apart te behandelen op kleinere formaten, om ze in de serie ‘Inter omnia saga’ weer te verenigen.

Zijn belangrijkste inspiratiebronnen? Hij gebruikt vaak modemagazines, op zoek naar kleurencombinaties, vormen en ideeën om een schilderij vorm te geven. Hij houdt ook van oude tekeningen van bloemen en planten, die iets surreëels hebben omdat ze geïsoleerd van de natuur getekend werden. De laatste tijd put hij eveneens veel inspiratie uit de literatuur : zo heeft hij de decadenten ontdekt zoals Joris-Karl Huysmans en diens bijbel van het decandentisme A rebours. Zo heeft hij bijvoorbeeld de lievelingsplanten van Jean Floressas Des Esseintes, de hoofdfiguur uit dit boek, verwerkt in een van zijn schilderijen. In zijn series Between the curtains, Inter omnia saga en Monsters and Madness putte hij ook veel inspiratie uit de films van Peter Greenaway : de overweldigende, barokke film The cook, the thief, his wife and her lover is niet alleen een streling voor het oog maar ook de ideale film om helemaal te ontleden en uit elkaar te halen om nieuwe ruimtes te creëren, vormen te onderzoeken en over te brengen op canvas.

Op de vraag of hij liever figuratief of abstract werkt, is het antwoord dat hij vooral geïnteresseerd is in het spanningsveld tussen beide, om beelden te schilderen waarin men de mogelijkheid van een concrete afbeelding zou kunnen herkennen. Hij is nu vooral bezig met de vraag wat ‘diepte’ betekent in een beeld, een beetje zoals in de half vergeten, Middeleeuwse abstracte kunst.

Bij het beschrijven van zijn eigen kunst is er de onderliggende vraag hoe de kunstgeschiedenis en de hedendaagse beeldenstorm kunnen worden versmolten tot nieuwe composities. Welke beelden ontstaan er wanneer vroegere beelden uit hun tijd worden geknipt. Is er een visuele eenheid en een evenwicht te vinden? Hij beroept zich op herkenbare motieven en iconen. Zo keren symbolen van vergankelijkheid als het vanitas motief regelmatig terug. Ook het lichaam is vaak aanwezig en verder werkt hij ook steeds weer met bloemen.

Over zijn nieuwste reeks Monsters and Madness geeft hij de volgende verduidelijking : de titel is een rechtstreekse verwijzing naar de 16e eeuwse onderzoeker Ulisse Aldrovandi. In het boek van Umberto Eco Geschiedenis van de lelijkheid komen deze tekeningen ter sprake. Jonas Vanderbeke wilde niet alleen de cultus van de schoonheid onderzoeken, maar ook die van de lelijkheid. Het zijn zeer politiek geladen beelden, maar die politieke laag is voor ons onvoorstelbaar. Men zou kunnen zeggen dat ‘die monsters de verschoppelingen van toen zijn, net zoals men nu verschoppelingen in de maatschappij heeft’, maar volgens  Jonas spreken die beelden op een veel zintuiglijke manier nog steeds tot ons en zijn daarom nog altijd belangwekkend.

Jonas Vanderbeke, uit de reeks Monsters and Madness

Voor welke kunstenaars heeft hij grote bewondering? Als student kon hij uren kijken naar de werken van Francis Bacon, hoe deze zijn vaak verwrongen lichamen in een omgeving plaatste. Ook het idee om werken te maken in meerdere luiken heeft hij aan deze kunstenaar te danken. Sigmar Polke vindt hij eveneens een fantastische kunstenaar, omdat er in zijn werk een grote spanning bestaat tussen esthetiek en ethiek. Verder houdt hij enorm veel van het werk van Caravaggio, van wie hij enkele boeketten als silhouetten heeft verwerkt in zijn tapijtschilderijen. Het idee van de vergankelijkheid van het boeket vindt hij heel eigen aan onze tijd.  Als laatste kunstenaar wil hij Fernand Léger vernoemen, omwille van zijn kleurschakeringen en zijn techniek.

Zijn plannen voor de toekomst?  Hij organiseert graag zelf tentoonstellingen, zoals hij in mei van dit jaar deed in BLANCO, de tentoonstellingsplek van NUCLEO, waar hij een atelier huurt. Het was een bezinningsmoment om even stil te staan bij zijn eigen werk, los van zijn atelier. Een heel interessant en fijn vooruitzicht is de uitnodiging die hij kreeg van Tatjana Pieters om deel te nemen aan de volgende groepsexpo in haar galerie “THE 4 GATE CONNECTION”, samen met Lysandre Begijn, Ria Bosman, Joel Dean en 4 andere jonge kunstenaars, die zal plaatsvinden van 26 januari  tot en met 1 maart 2020.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/29/pleinschilderij-van-rozenpad-is-blikvanger-van-wetterse-markt/

Lieven Van Imschoot

Pleinschildering van rozenpad is blikvanger van Wetterse Markt

Op de Wetterse Markt is een grote pleinschildering te zien van een pad van rozenblaadjes. Het openluchtkunstwerk is een knipoog naar de rozengemeente die Wetteren is. De Gentse kunstenaar Jonas Vanderbeke ontwierp het kunstwerk. Vanaf nu kunnen fietsers en voetgangers zich over het rozenpad begeven.

radio2, Fauve Martinez

do 29 jun 2023  20:47

"De soms grijze Markt mocht iets meer kleur krijgen", klinkt het bij departementsdirecteur Pieter Bracke. Om de markt op de fleuren werden niet alleen extra bloemen en planten geplaatst, er is ook een grote pleinschildering te zien op de grond. Het kunstwerk vormt de blikvanger op de Wetterse Markt en loopt van aan de kerk tot aan de Van Cromphoutstraat. De kunstenaar die de schildering ontwierp is Jonas Vanderbeke. Hij komt uit Gent, maar geeft les aan de Wetterse Kunstacademie.

Het kunstwerk vormt een pad van rozenblaadjes en is een knipoog naar de rozengemeente die Wetteren is. Voor Vanderbeke was het de eerste keer dat hij niet op een doek schilderde en dat zorgde voor uitdagingen. "De scheve klinkers maakten het niet makkelijk, maar het was erg interessant om de hechtingskracht van de klinkers te zien. Op sommige plekken hebben we de verf er echt moeten induwen. Voor de uitvoering kreeg ik hulp van mijn studenten schilderkunst en van collega’s", vertelt hij.

Wie met de fiets of te voet is kan zich vrijuit bewegen over het kunstwerk. Tot 31 augustus is de markt afgesloten voor het autoverkeer. Pas na de zomer zullen er auto’s over het rozenpad kunnen rijden. "De bandensporen zullen toepasselijk zijn op het rozenpad en uiteindelijk ook zelf deel gaan uitmaken van het kunstwerk", zegt Vanderbeke.

https://www.destelheide.be/nl/inspireren/expo/koppel-teken-s-2/

Jonas Vanderbeke (°1993)

De bloementuilen van Jonas Vanderbeke zijn allerminst narratief. Ze overdonderen je, zodat de eerste reactie een terugdeinzen is, een adembenemend gevoel er ondersteboven van te geraken. Tot je beseft dat het liefdevolle ruikers zijn, die ook willen charmeren. Bij Jonas Vanderbeke gaat het niet om de symbolische kracht van bloemen. Hun natuurlijk pallet trekt hem aan, samen met de grillig sierlijke vormen. Zijn werk kan ook niet-figuratief bekeken worden als evenwichtsoefening tussen kleuren, waarbij hij ongewone combinaties niet schuwt.

https://museumdd.be/auteur/jonas-vanderbeke

https://www.hildevancanneyt.be/2024/03/07/expo-kettingbrievenaanblanco-2/

https://thelane.art/jonas-vanderbeke

Jonas Vanderbeke is on a continuous journey of experimentation within the real of painting. Drawing inspiration from the juxtaposition of digital precision as part of the process and human imperfection, Jonas' work unfolds as a dynamic interplay between digital collages and canvas.

Jonas' research is characterised by a sharp aestheticism that culminates in a celebration of the artificial, of a contrasting coherence, of painting that holds a mirror to itself.

https://museumdd.be/en/event/zomerbarZomerbar

Geniet tijdens de Biënnale van de Schilderkunst elke vrijdag, zaterdag en zondag van de Duvel zomerbar in onze weelderige tuin, tussen de bloemenvelden en bijzondere sculpturen uit de collectie van het museum. Kunstenaar Jonas Vanderbeke zorgt met zijn werk Venus' Comets voor een kleurrijke setting voor een frisse verpozing.

Uit films, literatuur en de beeldende canon verzamelt Jonas Vanderbeke (1993) beelden die schoonheid symboliseerden of intussen als kitsch bekeken worden. Die verwerkt hij tot collages en schilderijen waarin symbolen voor vergankelijkheid, bloemen, helden en dieren vaak als motief terugkomen. Uit het spanningsveld tussen de grafische perfectie en de menselijke imperfectie, tussen een lichaam en haar cultus, ambacht en industrie, het oude en nieuwe komen steeds weer nieuwe beelden.

Picknick welkom!

Projectatelier - Kunstacademie (kunstacademiewetteren.be)https://www.kunstacademiewetteren.be/projectatelier

Leerkrachten:

https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/vlaggenproject-en-opening-vlaggenmasten/979f6e86-0f7f-4a99-88c2-ee77a3af1d9a

De vlaggeninstallatie Dark Paradise met zes vlaggen is een project van kunstenaar Jonas Vanderbeke. Het ontstond i.s.m. bewonersgroep Phoenixstraat, phoenix21. Deze selecteerde de kunstenaar omdat hij naast schilderijen ook werk maakt voor de openbare ruimte.

De pleinschildering op de grote markt bij de kerk in Wetteren was tijdens de zomer 2023 een blikvanger. Phoenix21 onderzocht samen met hem de mogelijkheden om een ruimtelijke variatie te maken van zijn schilderijenproject Dark Paradise. Deze heeft hij tijdens interviews in Wetteren aangekondigd als een tweede grote realisatie.

De Vlaggeninstallatie Dark Paradise is een serie waarvan elke vlag is opgebouwd uit een variatie van geometrisch-abstracte vormen. Met wat verbeelding kan je daarin fragmenten zien die verwijzen naar machines, bruggen en waterlopen, natuur en industrie. In de volkswijk de Brugse Poort zal het functioneren als een knipoog naar het industriële verleden en in het bijzonder naar de eerste metaalfabriek Le Phoenix.

In contradictie met de titel Dark Paradise en de donkere schilderijenreeks ontstond deze roze winddoorlatende vlaggenreeks. Ze functioneert als tegenhanger van de statische schilderijen ‘Dark Paradise’ en biedt een ander perspectief op het ‘donkere industriële verleden’.

Phoenix21 wil met dit kleurrijke kunstproject nieuw leven blazen in de Phoenixstraat en het Emilius Seghersplein aan de kerk Sint-Jan-Baptist. Dit op 9 mei in het kader van het BOMfestival!

https://www.ccdeschakel.be/cms_files/File/Gaverprijs2024_brochure.pdf

De jury hield er tot slot aan het volgende te

verduidelijken. Zes volledige inzendingen zijn bij

publicatie van deze brochure nog niet met een prijs

bekroond, vaak omdat de twee schilderijen van ongelijke

kwaliteit bleken te zijn. Doch door het werk van die

zes verdienstelijke schilders in de tentoonstelling op

te nemen wil de jury een uitdrukkelijke waardering

laten blijken. Laat deze bijzondere, eervolle vermelding

voor de betrokkenen – Flexboj & L.A., Amber

Geuns, Max Kesteloot, Charel Pycke, Jonas

Vanderbeke en Aline Verstraeten – in de eerste

plaats een welgemeende stimulans zijn.

https://www.sint-niklaas.be/sites/portaal/files/2021-04/NAFT_info.pdf

Jonas Vanderbeke (°1993, Meulebeke) graaft in de kunstgeschiedenis op zoek naar

beelden die ooit symbool stonden voor schoonheid. Die verwerkt hij tot collages en

schilderijen. Bloemen, helden, dieren en lichamen zien er, zo uit hun context geknipt,

maar vreemd uit. Wat betekenen die symbolen vandaag nog? Uitbundige kleuren

tegen een verdwenen achtergrond (of omgekeerd) doen je tweemaal kijken.

In zijn reeks ‘Absence of Venus’ knipt hij hét schoonheidsicoon bij uitstek, de Venus,

weg uit zijn werk. Wie durft er met zijn eigen fantasie het werk verder in te vullen?

@jonasvanderbeke