Lindenstraße

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
logo

Die Lindenstraẞe was de eerste en langstlopende Duitse soapserie. De serie werd van 1985 tot 2020 uitgezonden op ‘Duitsland 1’, door de omroep WDR. De serie groeide in de loop der jaren uit tot een cultserie, niet in de laatste plaats vanwege de maatschappelijke thema’s die in de serie werden verwerkt. Het personage Helga Beimer (ofwel ‘Mutter Beimer’, gespeeld door Marie-Luise Marjan) kreeg zelfs de bijnaam Mutter der Nation (moeder van de natie).

Start[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 8 december 1985 werd de serie op de vroege zondagavond uitgezonden. Het idee voor een Duitse soap ontstond bij producent Hans W. Geissendörfer toen hij naar Londen ging om zijn vriendin te bezoeken. Bij aankomst had zij niet meteen tijd voor hem, want zij moest eerst nog Coronation Street kijken. En Geissendörfer keek noodgedwongen mee. De combinatie van een ouderwetse setting waarin actuele thema’s worden aangesneden intrigeerde hem. En er werd gebruik gemaakt van voor die tijd moderne productietechnieken. [1] Dat, samen met zijn eigen jeugd in een flat, maakte het idee voor Die Lindenstraße.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

De serie speelt in de Lindenstraat in Munchen en volgt het wel en wee van de verschillende huishoudens in ‘Haus Nr. 3’, de vier verdiepingen tellende flat aan Lindenstraße nummer drie. Voor wie goed oplet, ziet dat in het decor de flat een verdieping te laag was. Ook andere bewoners in de straat en de aangrenzende Kastanienstraße en Ulrike-Böss-Straße (vroeger Gärtnerstraße, in 2003 vernoemd naar een overleden decorbouwster van de serie) worden gevolgd. Er zijn twee café’s, een biologische winkel, huisartsenpraktijk, kapperszaak, supermarktt en een kantoorruimte (lang het reisbureau van Helga Beimer en haar man, later een start-up) waar natuurlijk ook van alles speelt.

De serie onderscheidde zich door sterk realistisch en maatschappijkritisch drama, zonder enig spoor van gemoraliseer. Werkloosheid, milieuproblemen, huislijk geweld, genderissues en andere zaken kwamen langs in de serie. In de straat 'woonde' een dakloze en er speelden mensen met een beperking mee. Zowel sympathieke personages als rasechte nazi’s werden als complete, complexe mensen geportretteerd.

Hoewel de serie speelde in München, werd het geheel opgenomen in Köln. De hele straat was een 150 meter lang decor dat op het studioterrein van de WDR was opgebouwd. De Kastanienstraße staat dwars op de Lindenstraße. Het decor van die straat decor diende als geluidswal om het geluid van de nabij gelegen autosnelweg te dempen.

Een aantal personages/acteur hebben vanaf het begin in de serie gespeeld: Gabriele ‘Gabi’ Zenker (Andrea Spatzek), Helga Beimer (Marie-Luise Marjan), Hans Beimer (Hans-Joachim Lüger), Klaus Beimer (Moritz A. Sachs), Vasily Sarikakis (Hermes Hodolides), Tanja Schildknecht (Sybille Waury, vanaf aflevering 2).

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2018 werd bekend dat de serie zou eindigen. Het contract voor de serie werd niet opnieuw verlengd vanwege bezuinigingen en teruglopende kijkcijfers. Keken in het verleden wel 10 miljoen mensen naar de serie, keken de laatste jaren nog zo'n 2 miljoen kijkers.[2]

Op 29 maart 2020 werd de laatste aflevering uitgezonden. In totaal zijn er 1758 afleveringen gemaakt in 34 jaren. In al die jaren werden 21 kinderen geboren in de serie. Er stierven 56 bewoners en werd er 37 keer getrouwd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]