Moordcast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moordcast
Host(s) Dionne Slagter en Henrik Slagter
Taal Nederlands
Updates Wekelijks op vrijdag
Duur 70 minuten
Begin 2021
Genre Misdaad
Producent Podimo
Afleveringen 151
Website https://podimo.com/nl/shows/moordcast
Portaal  Portaalicoon   Media

Moordcast is een true crime-podcast van Dionne Slagter (ook wel bekend als YouTube OnneDi) en haar broer Henrik Slagter. Elke week bespreekt de podcast moordzaken die in het verleden hebben plaatsgevonden.

De podcast was tot april 2022 te beluisteren op alle podcastplatformen, maar is sindsdien exclusief te beluisteren op het Deense streamingsplatform Podimo.[1] In 2023 wist de podcast de grens van honderdduizend abonnees te doorbreken.[2] In totaal zijn er meer dan 150 afleveringen te beluisteren.

Sinds 2024 maakt Slagter ook de podcast Ooggetuigen. Hierin spreekt ze slachtoffers en nabestaanden van moordzaken die hiermee een stem krijgen na een heftige moordzaak.[3]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Dionne en Henrik Slagter begonnen in 2021 met het vertellen van moordverhalen. Slagter was altijd al geïnteresseerd in true crime. Ze begon op haar YouTube-kanaal met het vertellen van een moordverhaal tijdens het opmaken met make-up. Het management van Slager raadde haar aan een podcast erover te starten. Al snel werd het succes van de podcast groter dan de video's op YouTube.[4] In de eerste aflevering namen Dionne en Henrik de luisteraar mee over een zaak van de Amerikaanse schoondheidskoningin JonBenét Ramsey. Ramsey had dezelfde leeftijd als Dionne, waardoor ze geïnteresseerd raakte in het verhaal achter de moord.[5] De eerste tachtig afleveringen van Moordcast heeft Dionne Slagter allemaal zelf onderzocht. Ze doet veel onderzoek naar de feiten voordat een aflevering wordt gepubliceerd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In Moordcast wordt een moordzaak van a tot z besproken. Het is een verhalende podcast. Doordat in de gegeven bronnen niet alles bekend is, wordt soms een voorstelling gemaakt van hoe een nasleep van een moord eruit heeft gezien.

De podcast behandelt vooral buitenlandse zaken. Nederlandse moordzaken worden alleen behandeld als er toestemming is gegeven van nabestaanden. Een voorbeeld van een Nederlandse moordzaak die is behandeld, is die van Ichelle van de Velde, die door een vriendin om het leven is gebracht.[3]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Jaar Resultaat
Gouden RadioRing 2023 Genomineerd[6]
Gouden RadioRing 2024 Genomineerd[7]