Nicoletta Machiavelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nicoletta Machiavelli
Nicoletta Machiavelli in 1964
Algemene informatie
Volledige naam Nicholetta Rangoni Machiavelli
Geboren 1 augustus 1944
Geboorteplaats Stuffione, Ravarino
Overleden 15 november 2015
Overlijdensplaats Seattle
Land Vlag van Italië (1861-1946) Italië
Werk
Jaren actief 1965–1983 (als actrice)
Beroep actrice, docent
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Nicoletta Machiavelli (1 augustus 1944 te Stuffione, Ravarino - 15 november 2015 te Seattle), ook bekend als Nicoletta Rangoni Machiavelli en Nicoletta Macchiavelli, was een Italiaanse filmactrice.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Nicoletta was de dochter van een Florentijnse vader en van een Amerikaanse moeder, Machiavelli was ook een afstammeling van de filosoof en auteur Niccolò Machiavelli. Ze studeerde schilderkunst aan de Accademia di Belle Arti di Firenze.

Na een auditie voor de rol van Eva in John Huston's The Bible: In the Beginning ... werd ze opgemerkt door producer Dino De Laurentiis die haar zeven jaar lang onder contract zette, een contract dat ze uiteindelijk na drie jaar brak.

Haar eerste rol was de vrouw van Ugo Tognazzi in A Question of Honor en na een paar komedies werd haar vroege carrière gekenmerkt door genrefilms, voornamelijk spaghettiwesterns, met name Navajo Joe van Sergio Corbucci en The Hills Run Red van Carlo Lizzani. Ook was ze te zien in de komische spaghettiwestern Garter Colt. Een van de zeldzame spaghettiwesterns met een vrouwelijke hoofdrol.

In 1984 werd Machiavelli een leerling van Osho en stopte ze met haar filmcarrière. Ze verhuisde uiteindelijk naar Seattle, Washington, waar ze onder andere Italiaans doceerde aan het Bellevue College en aan de Universiteit van Washington. Zij stierf op 15 november 2015, op 71-jarige leeftijd, aan een niet nader genoemde ziekte.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]