Naar inhoud springen

Overleg:Bijltjesdag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door 41.151.206.253 in het onderwerp Enige opmerkingen

Enige opmerkingen[brontekst bewerken]

Het kaalscheren van deze vrouwen was in Nederland, vlak na de bevrijding, een soort uitlaatklep om de jarenlange moorddadige repressie, het SS-standgericht en de duizenden vermoorde burgers en weggevoerde en vermoorde familieleden (waaronder vrouwen en kinderen) te wreken. Niemand zal beweren dat dit goed is, want dit is natuurlijk niet goed. Begrijpelijk is de reactie wel. En gelukkig heeft niet iedereen hieraan meegedaan. In de voormalig bezette gebieden daalde een regelrechte wraak neer op deze groep van mensen. In andere landen (zoals in Frankrijk) werd het kaalscheren gecomplementeerd met het vuurpeleton. Preciese aantallen van deze standrechterlijke executies in Frankrijk zijn niet bekend, maar men schat dat er zo'n 5000 mensen zijn omgebracht. Andere collaborateurs weer, werden door de Franse bevolking op beestachtige wijze toegetakeld, opgehangen aan palen en vervolgens door de meute vermoord. De mensen die echter zo lang geleden hadden onder het Duitse terreur-regime handelden conform de wraak die zij jarenlang en onschuldig (gratis en voor niks) over hún hoofden kregen.

In de concentratiekampen was het vlak na de bevrijding niet veel beter. Joodse gevangenen die SS-bewakers persoonlijk de hersens insloegen met een ijzeren schep. Geallieerden soldaten die - bij het zien van de talloze wreedheden die zij aantroffen in de kampen, door het dolle heen van woede - gevangen genomen SS-ers vastpriemdem aan de barrakwanden met Britse sabelbajonetten...Poolse militairen die gevangenomen Duitse soldaten levend lieten verpletteren door er een tank overheen te rijden. Nederlandse militairen die elk kerkelijk gebouw in nazi-Duitsland opzettelijk platbrandden met fosfor-granaten uit wraak wegens het opzettelijk vernielen van kerken in Nederland door de Duitsers. De wereld was eigenlijk collectief volslagen gek geworden en weinig mensen in die tijd konden nog normaal reageren wegens de meest afschuwelijke oorlogstrauma's die zij in die jaren hadden opgelopen.

Wie alleen kaalgeschoren werd, kwam er nog genadig van af. Men moet dit soort uitspattingen na de oorlog in de juiste context plaatsen om het te begrijpen. Goed te praten is het zeker niet.

Bronnen? https://archive.org/details/Buchenwald --41.151.206.253 20 apr 2015 20:42 (CEST)Reageren

'goed' en 'fout'[brontekst bewerken]

Steeds meer lees je goed en fout tussen aanhalingstekens. Doordat we graag genuanceerd denken en achter ieder menselijk handelen een reden schuil gaat wordt het steeds moeilijker de grens te trekken. Maar net zoals de rechter nu iemand veroordeeld omdat hij de wet overtreed kun je stellen dat de Duitsers hier kwamen om te bezetten, te moorden en te roven. Dat is niet 'fout' maar fout. Wie daar aan bijdroeg was dat in mijn ogen ook. Zelfs meer fout dan een Duitse militair omdat hij dienstplicht had en daar moeilijk onder uit kwam. Mensen die in Nederland collaboreerden deden dat niet gedwongen en waren daarmee in mijn ogen fout en niet 'fout'. Misschien dat het niet leuk is als je opa of oma fout was, daar kun je verder niets aan doen, maar wat er nu gebeurd neigt naar mijn idee sterk naar het goedpraten van zeer verwerpelijke zaken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.104.68.41 (overleg · bijdragen) 13 aug 2014 11:38‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.Reageren