Naar inhoud springen

Overleg:Koninklijke Weg (Jordanië)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Machaerus

Even afgezien van de klnallende spelfout in de titel, wekt dit artikel geen gunstige indruk. De verschillen met de engelstalige versie zijn te frappant om te negeren. Dit is eerder een hoax dan een serieus artikel. Kleuske (overleg) 7 aug 2014 14:33 (CEST)Reageren

Het lemma lijkt een vertaling van en:King's Highway (ancient), en ook daar worden geen bronnen vermeld. Als bronnen hadden bijvoorbeeld kunnen dienen:
  • Yohanan Aharoni, The Land of the Bible: A Historical Geography, 2nd revised ed. (London: Burns & Oats, 1979), p.54-57 ('The King's Highway'). Hij gaat o.a. in op naamgeving en onzekerheid daaromtrent - zie daarover overigens ook B. Oded, "Observations on Methods of Assyrian Rule in Transjordania after the Palestinian Campaign of Tiglath-Pileser III", JNES 29 (1970) 177-186, die aanneemt dat de naam van Assyrisch woordgebruik is afgeleid -, de loop ervan (grotendeels vast te stellen, maar niet altijd exact) en het (economisch) belang van de route.
  • Dov Rosner, The Moabites (Leiden: Brill, 1976) p.60-61, die de naam "King's Highway" betrekt op de IJzertijd, maar aangeeft dat de route overeenkomt met een handelsroute die daar in de Bronstijd reeds lag, en overigens ook met de latere Romeinse route en de tegenwoordige hoofdweg. Hij verklaart dit onder meer vanuit de geofysische kenmerken van het terrein ter plaatse. ook bespreekt hij de loop van de handelsroute (althans, in het gebied van Moab). Hij baseert zich daarbij in hoge mate op de oudere studies van Nelson Glueck over het gebied.
  • Gerald Mattingly, "The King's Highway, the Desert Highway, and Central Jordan's Kerak Plateau", Aram 8/1 (1996) 89-99 (DOI 10.2143/ARAM.8.1.2002187) (heb ik zelf niet, maar als je een lemma over dit onderwerp wilt schrijven, lijkt me dit nuttig om te verwerken)

Vermoedelijk is er ook wel iets te vinden in:

  • D.A. Dorsey, Roads and Highways of Ancient Israel, Baltimore: John Hopkins University Press, 1991. (heb ik hier niet, maar lijkt me nuttig om te verwerken)

Wellicht is het mogelijk om aan de hand van deze of dergelijke bronnen het lemma op te waarderen? Uiteraard kunnen twijfelachtige zinnen daarbij beter achterwege blijven (zoals "Veel van de oorlogen van de Israëlieten tegen de koninkrijken in de trans-Jordaanse hooglanden tijdens de periode van het Koninkrijk Israël en het Koninkrijk Juda hadden waarschijnlijk minstens voor een deel betrekking op de controle over deze weg" - wat natuurlijk mogelijk is, maar ook speculatief; ik zou er in elk geval een bron bij willen zien - of de verwijzing naar al Maghtas). Groet en succes, Machaerus (overleg) 7 aug 2014 17:15 (CEST)Reageren