Overleg:Nogai

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Joostik

Ik heb op nogal wat punten twijfels over dit artikel, dat een groot klok-en-klepelgehalte heeft. Het artikel is een slordige vertaling van een niet zeer betrouwbaar artikel in de Engelse WP:

  1. Er wordt een onderverdeling gemaakt, die in het Engelse origineel echter van toepassing is tot de 19de eeuw. Of dat nog steeds zo is, mag betwijfeld worden. Het kan natuurlijk zijn dat het Engelse artikel op dat punt onvolledig is en dat de vertaler beter wist.
  2. Of de vertaler erg deskundig is, betwijfel ik echter. De Bug is niet als rivier herkend, de Koeban waarschijnlijk ook niet, en de Boedzjak niet als regio.
  3. Dat de Nogay-Tataren zichzelf Noğayları noemen, kan ik ook al moeilijk geloven. De meervoudsuitgang in het nauw verwante Tataars (en in het Turks) is -lar.
  4. Het lijkt me beter om te spreken van Nogay-Tataren en niet van Nogais o.i.d. Ten eerste verbuigt dat gemakkelijker en ten tweede worden ze vaak tot de Tataren gerekend (in Roemenië bijvoorbeeld, zie en:Tatars of Romania). Dan is het wel handig om een term te hebben die zowel de component Nogay als de component Tataren bevat.
  5. Sowieso begrijp ik de keus voor de spelling Nogai niet goed: het Russisch spelt Nogaj (Ногай), zijzelf Nogay. j of y ligt dus voor de hand, i niet.
  6. De uitweiding over hun uiterlijke kenmerken vraagt eigenlijk ook om een betrouwbare en vooral recente bron. Fransvannes 3 dec 2007 12:21 (CET)Reageren

Wat betreft de spelling: het Russisch spelt enkelvoud Ногай meervoud Ногайцы (Nogajtsy). Analoog Altaj (Алтай) zou Ногай (ev) als Nogaj gespeld moeten worden. Het Nederlandse meervoud zou dan Nogajs zijn. Als men echter de eigen spelling aanhoud zou het (ev) Ногаы (mv) Ногаылар zijn, dus (ev) Nogay, Nederlands meervoud Nogays. De meeste anderstalige wikis gebruiken echter een i, maar dan wel met een meervouds-uitgang. De i in Nogai is dus geen meervouds-i, wat men misschien zou denken. Zelf zou ik voor Nogays kiezen.--Joostik (overleg) 30 jan 2011 14:02 (CET)Reageren