Naar inhoud springen

Overleg:Vojvodschap Servië en Temesbanaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Massy

Correcte spelling is woiwodschap. 144.178.207.62 26 jul 2022 15:12 (CEST)Reageren

Dag anonieme gebruiker. Ik ben het hier stellig niet mee eens. Persoonlijk vind ik de spelling <wojwodschap> nogal slordig en slecht gefundeerd. Enerzijds vind ik de keuze van de <w> voor de [v]-klank niet gepast. Anderzijds wordt de [j] ook zonder reden door een i weergegeven. De spelling van het woord als <woiwodschap> getuigt van een ongefundeerde en klakkeloze (en naar mijn persoonlijke mening bovendien smakeloze) overname uit het Duitse en Poolse notatiesysteem.
Bovendien is het feit dat er een Wikipedia-pagina met de titel "Woiwodschap" bestaat, geen objectieve referentie voor de correcte spelling. Het woord is ook niet opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie. Stellen dat de spelling niet klopt, mist dus elke feitelijke basis.
Hoewel er voor een "Duits-Poolse" spelling wel iets te zeggen valt in een specifiek Poolse context, is dit absoluut niet het geval in een Zuid-Slavische context. Het Servo-Kroatische woord voor vojvodschap, "vojvodstvo", is de correcte basis voor een Nederlandse vertaling in de context van dit lemma. Bovendien geeft deze notatie ook correct de uitspraak weer in het Nederlands. Vriendelijke groetjes, Massy (overleg) 2 aug 2022 12:05 (CEST)Reageren