Philippe Bormans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Philippe Bormans (Tongeren, 16 mei 1987) is een Belgische voetbalbestuurder en ondernemer. Sinds de zomer van 2018 is hij CEO van Royale Union Saint-Gilloise. Naast deze carrière is hij eigenaar van De Bo Stables, waar hij jonge springpaarden fokt.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bormans startte zijn carrière in het voetbal bij de club uit eigen streek, STVV. Startend in de fan shop, via de jeugdwerking, de communicatie en de ticketing, groeide hij onder de aansturing van Roland Duchâtelet uit tot gerechtigd correspondent en algemeen manager van de club. Niet veel later werd hij er CEO. Dit bleef hij dan ook tot in het voorjaar van 2018. Onder zijn management dwong hij met zijn club de promotie naar eerste klasse af.

Toen STVV werd overgenomen door de huidige Japanse eigenaars, werd het voor Bormans tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze zocht hij aanvankelijk niet meer in de voetbalwereld, maar toch kwam de mooiste aanbieding via headhunters uit deze hoek. De Brusselse traditieclub uitkomend in de Belgische tweede klasse 1B, Royale Union Saint-Gilloise, was recent overgenomen door de huidige eigenaars, de Britse holding Langford Holdings Limited, en was op zoek naar een ambitieuze Belgische CEO.

Bormans was gecharmeerd door de ambities en het mooie langetermijnproject van deze Engelse eigenaars en stapte mee in dit project. Na 3 seizoenen aan professionaliseren van zowel de sportieve als de administratieve omkadering, volgde de promotie naar de hoogste klasse. Voor het eerst in 48 jaar speelde Union weer in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal. In dit eerste seizoen sleepte men ei zo na de titel over de streep en plaatste de kleine Brusselse club zich voor Europees voetbal.

In het tweede seizoen volgde een mooie derde plaats in de Jupiler Pro League en een kwartfinale in de Europa League.

Op 9 mei 2024 won Bormans met Union de Croky Cup, de Beker van België.

Vrije tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn vrije tijd houdt Bormans zich bezig met zijn eigen fokstal, De Bo Stables, waar hij jonge springpaarden kweekt. Jaarlijks worden hier een tiental veulens geboren, die dan worden opgeleid tot sportpaarden.

In 2022 opende hij de deuren van het nieuw hippisch complex met onder andere een binnenpiste en een buitenpiste, 40 individuele boxen en 7 loopstallen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]