Naar inhoud springen

Portaal:Mesopotamië/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Mesopotamië. Voor elke maand van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze maand
Tekst-icoontje Er is nog geen artikel of afbeelding voor deze maand. U wordt uitgenodigd om op bewerk te klikken om er een toe te voegen.
Ga naar maand

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni

Juli - Augustus - September - Oktober - November - December


Januari

Ebla (Arabisch: إبلا) was een oude stad in het noordwesten van het huidige Syrië, zo'n 55 km ten zuidwesten van Aleppo. Het was een belangrijke stadstaat in twee perioden: eerst in het late 3e millennium v.Chr. (rond 2500 v.Chr. - 2350 v.Chr.), dan daarna nog een keer tussen 1800 en 1650 v.Chr.

De plaats is tegenwoordig bekend als Tell Mardikh (Arabisch: تل مرديخ), en zij is vooral beroemd om de paleisarchieven van kleitabletten, inmiddels om en bij de 20.000 stuks, daterend van rond 2250 v.Chr., in het Sumerisch en het Eblaïtisch - een voorheen onbekende lokale Semitische taal. De tabletten gebruiken een vroege vorm van het spijkerschrift ontleend aan dat van Sumer. De inhoud van het archief omspant de geschiedenis van deze stad over een tijdperk van zo'n 140 jaar.

lees verder ...

[bewerk]

Februari

Dilmun is een voormalig land in het oosten van Arabië, aan de Perzische Golf, waar het oude Sumer uitgebreide handelsrelaties mee onderhield.

Het is vrij algemeen aanvaard dat Dilmun het eiland Bahrein is, althans in een bepaald deel van zijn geschiedenis. Soms wordt ook aangenomen dat de Saoedische provincie Dahran en Koeweit er ook bij hoorden. Archeologisch onderzoek laat zien dat het eiland Bahrein het rituele en commerciële centrum van het koninkrijk Dilmun was in late derde en vroege tweede millennium v.Chr. Voordien lag het zwaartepunt echter meer op de belendende Arabische kust. Al in het vijfde millennium was het gebied betrokken bij handel met Mesopotamië, maar aan het einde van het derde millennium verschoof het centrum van de handel naar het eiland Bahrein.

lees verder ...

[bewerk]

Maart
Tekst-icoontje Er is nog geen artikel of afbeelding voor deze maand/week/dag. U wordt uitgenodigd om op bewerk te klikken om er een toe te voegen.
April
Ninshatapada was een priesteres van de godin Meslamtaea in Durum in het oude Mesopotamië.

Er is een brief van haar bewaard gebleven, waarin zij een smeekbede aan de nieuwe machthebbers richt.

lees verder

[bewerk]

Mei
Ruïnes van Kiš

Kiš (Vaak in Engelse transcriptie Kish, soms in Nederlandse transcriptie ook: Kisj tegenwoordig Tell El Uhaimir, was een belangrijke stad in het oude Sumer.

Lees verder

[bewerk]

Juni
Tekst-icoontje Er is nog geen artikel of afbeelding voor deze maand/week/dag. U wordt uitgenodigd om op bewerk te klikken om er een toe te voegen.
Juli
Dilbat was een stad in het oude Mesopotamië.

Er zijn al sinds de 19e eeuw opgravingen geweest daar, maar de beste resultaten zijn bereikt door de Universiteit van Babylon na afloop van de Irakoorlog. Er is een middenassyrische tempel van Uraš ontdekt.

Lees verder ...


[bewerk]

Augustus

Het Venustablet van Ammisaduqa bevat astronomische waarnemingen over het verschijnen en verdwijnen van de planeet Venus aan de ochtend- of avondhemel over een periode van 21 jaar onder de regering van koning Ammisaduqa. Het is erg belangrijk voor de vroege chronologie van Mesopotamië.

Lees verder...


[bewerk]

September
Tiglat-Pilesers voet op een verlagen vijand

Tiglat-Pileser III was een van Assyriës grootste koningen. Hij reorganiseerde zijn rijk met harde hand. Vazelstaten die niet gehoorzaam genoeg waren naar zijn zin onderwierp hij aan deportatie van hun elite. Ook Achaz van Juda werd schatplichtig.

Lees verder...



[bewerk]

Oktober
Kegel met lineair Elamitisch

Het Elamitisch is een taal die vele honderden jaren in het huidige Khuzestan, net over de Iraanse grens, gesproken is. De taal werd al vroeg in een eigen lineair schrift geschreven. De ontcijfering ervan is pas sinds 2022 vrijwel volledig. Latere bronnen zijn vaak in het spijkerschrift en dat was nog steeds het geval onder de Perzische Achaemeniden die de taal zelfs handhaafden als een van hun vier officiële talen.

De taal heeft dus een lange geschreven geschiedenis, maar is nu uitgestorven en het is ook een isolaat. En dat betekent dat veel ervan wel gelezen maar niet begrepen kan worden. Toch is de kennis ervan wel gegroeid.

Lees verder ...


[bewerk]

November

Het Bassetkibeeld is een kunstwerk uit de Akkadische periode, vervaardigd met de verlorenwasmethode. Het beeld is in 1960 in het gouvernment Duhok van Noord-Irak gevonden.

Lees verder...


[bewerk]

December
Kaneš (nu: Kültepe) was bewoond vanaf het chalcolithicum tot de Romeinse tijd. Het was een bloeiende Hattische/Hettitische/Hurritische stad, met een grote handelsnederzetting (kârum) van het Oud-Assyrische Rijk, vanaf ca. de 20e tot de 16e eeuw v.Chr.

De eerste opgravingen werden er door Ernest Chantre in de jaren 1893 en 1894 uitgevoerd. Op zoek naar de Hettitische hoofdstad Ḫattuša ondernam Hugo Winckler 1906 proefopgravingen in Kültepe. De benedenstad werd pas in 1925 door Bedřich Hrozný ontdekt. Sinds 1948 werd de vindplaats systematisch onderzocht door de "Türk Tarih Kurumu", het Turkse historische gezelschap onder leiding van Tahsin Özgüç. Sinds 2006 leidt Fikri Kulakoğlu de opgravingen.

Lees verder ...


[bewerk]