Portaal:Moderne Tijd/Uitgelicht/17

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simon Legree bedreigt Oom Tom
Simon Legree bedreigt Oom Tom

De negerhut van Oom Tom is een in 1852 uitgebracht boek (eerst in serievorm uitgegeven tussen 1851 en 1852) van de Amerikaanse schrijfster Harriet Beecher Stowe.

De oorspronkelijke titel is Uncle Tom's Cabin or Life among the Lowly. In het Nederlands is het ook uitgegeven als De Negerhut en als De hut van Oom Tom.

Het boek vertelt over de lotgevallen van een aantal slaven in en om een plantage in de Amerikaanse staat Kentucky. Onder hen zijn Eliza en vooral Oom Tom, slaven van de vriendelijke plantagebezitter Shelbey. Het verhaal begint op het moment dat hun leven ruw verstoord wordt door de financiële situatie van Shelbey, die zich gedwongen ziet Oom Tom en Eliza's zoontje te verkopen. Het boek beschrijft de poging van Eliza om met haar zoontje te vluchten. Intussen vlucht Eliza's man George ook - hij is slaaf van een andere eigenaar en wordt door zijn meester mishandeld. Oom Tom verzet zich niet tegen de verkoop. Hij wordt de Mississippi af gescheept, in de richting van de gevreesde katoenplantages en komt uiteindelijk in handen van de bullebak Simon Legree, die de volgzame slaaf doodmartelt.

Verder lezen