Portaal:Romeinse Rijk/Uitgelicht/05

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Pantheon is een Romeinse tempel in Rome, die oorspronkelijk in 27 v.Chr. door Marcus Vipsanius Agrippa werd gebouwd. Na door brand te zijn verwoest werd de tempel in zijn huidige ronde vorm door keizer Hadrianus herbouwd in het jaar 126 ingewijd. Hij liet echter wel de naam van de oorspronkelijke bouwheer op de gevel plaatsen.

Het Pantheon was gewijd aan alle goden; het Pantheon. De uitzonderlijke ronde constructie met zijn betonnen koepel bleek bijzonder robuust, want het heiligdom overleefde aardbevingen, overstromingen en de val en teloorgang van het Romeinse Rijk. Het werd daarbij geholpen door de Byzantijnse keizer Phocas, die het gebouw in 609 schonk aan Paus Bonifatius IV, die er de rooms-katholieke kerk van de Heilige Maria en de Martelaren van maakte. Vanaf de Renaissance werd het Pantheon gebruikt als begraafplaats voor vooraanstaande Italianen, van wie Rafaël Santi en Victor Emmanuel II de bekendste zijn.

Ondanks dat het Pantheon in de middeleeuwen werd beroofd van zijn bronzen dakpannen en later nog van de versiering van het pediment is het nog steeds het best bewaard gebleven antieke gebouw in Rome en een van de belangrijkste toeristische attracties.