Portaal:Vroegmoderne Tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal
 
 
Werkplaats
 
 
Bibliografie
 
Welkom op het portaal van de Vroegmoderne Tijd
Inleiding
De Vroegmoderne Tijd - soms ook Nieuwe Tijd genoemd - is de periode in de geschiedenis van Europa die volgt op de Middeleeuwen.

Er is onder historici geen overeenstemming over begin en einde van de Vroegmoderne Tijd. De Renaissance, de vijftiende en zestiende eeuw, kan beschouwd worden als een overgangsperiode van Middeleeuwen naar Nieuwe Tijd. De meeste historici laten de Vroegmoderne Tijd kort voor 1500 beginnen. Jaartallen die dikwijls als beginpunt worden genomen zijn 1453, het jaar waarin de Turken Constantinopel veroverden, 1492, het jaar van de ontdekking van Amerika door Columbus, en 1517, toen Luther zijn stellingen publiceerde en daarmee de reformatie inluidde.

Lange tijd lieten historici de Moderne of Nieuwste Tijd, die dus òf beschouwd wordt als een hiernavolgende periode, òf nog als een onderdeel van de Vroegmoderne (Nieuwe) Tijd, beginnen rond 1800, kort na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789), of in 1815, het jaar van het Wener Congres. Toch is het niet ongebruikelijk om ook een groot deel van de negentiende eeuw tot de Vroegmoderne Tijd te rekenen.

Lees verder
Gebeurtenissen
Op chronologische volgorde
20 mei in de Vroegmoderne Tijd

Weet jij nog iets over een datum in de Vroegmoderne Tijd of wil je graag iets weten over een datum klik dan hier

Etalage
Het melkmeisje (circa 1658-1660) Olieverf op doek, 45.4 x 41 cm Rijksmuseum.
Het melkmeisje (circa 1658-1660) Olieverf op doek, 45.4 x 41 cm Rijksmuseum.

Johannes Vermeer (Delft, ca. 31 oktober 1632 - aldaar, 15 december 1675) is een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Na Vermeers dood bleef zijn werk lang ondergewaardeerd. Dit veranderde in 1866, toen de Franse criticus W. Bürger (pseudoniem van Étienne-Joseph Théophile Thoré, 1807-1869) een monografie aan hem wijdde.

Hij wordt de Sfinx van Delft genoemd, raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte. Vermeers schilderijen onderscheiden zich door een wonderlijk mooi en subtiel kleurgebruik en een ideale ordening. Het is niet verwonderlijk dat door de ruimtelijke illusie die hierdoor ontstaat Vermeer van oudsher is geprezen als een van de grootste Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw.

Verder lezen


Admiraliteit van Friesland
Beleg van Breda (1624-1625)
Beleg van Delfzijl (1813-1814)
Beleg van Deventer (1578)
Beleg van Groenlo (1627)
Gouden Eeuw
Habsburgse monarchie
Maritieme geschiedenis van Nederland
Nieuw-Amsterdam (Nieuw-Nederland)
Orde van de Unie
Rhinocerus
Slag bij Nieuwpoort
Tachtigjarige Oorlog
Tien Jaren (Tachtigjarige Oorlog)
Loge L'Union Provinciale

Oorlogen en conflicten

Zie ook: lijst van oorlogen en lijst van veldslagen

Historische landen
Uitgelicht
Eugène Delacroix: La Liberté guidant le peuple Een zinnebeeld voor alle revoluties, hoewel het geassocieerd wordt met de Franse Revolutie van 1789, beeldt het schilderij de juli-revolutie van 1830 uit.
Eugène Delacroix: La Liberté guidant le peuple Een zinnebeeld voor alle revoluties, hoewel het geassocieerd wordt met de Franse Revolutie van 1789, beeldt het schilderij de juli-revolutie van 1830 uit.

De Franse Revolutie was een politieke omwenteling in het laatste decennium van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd vervangen door een republiek. Constitutionele en ideologische veranderingen gingen gepaard met burgeroorlog en terreur. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden teruggedrongen ten gunste van de geletterde burgerij. De onderste bevolkingslaag werd er niet beter van. De revolutie ontketende een periode van oorlog in Europa, die 23 jaar lang zou doorwoeden, want veel andere Europese regimes zagen, met reden, een bedreiging voor henzelf in deze ontwikkeling.

Als beginpunt geldt juni 1789, toen na meer dan 175 jaar de Staten-Generaal bijeen werden geroepen en op 14 juli de staatsgevangenis van Parijs, de Bastille, werd bestormd. Als einde van de revolutie beschouwt men de staatsgreep op de '18e Brumaire' in 1799 van Napoleon Bonaparte.

Soms wordt de naam "Franse Revolutie" ook gebruikt voor een langere periode, waarbij de napoleontische tijd (1799-1815) wordt inbegrepen. Na Napoleons nederlaag in de Slag bij Waterloo in 1815 kwam het koningshuis weer aan de macht in Frankrijk (de Restauratie). De Franse Revolutie heeft echter blijvende sporen nagelaten, zowel in Frankrijk als in Europa.

Verder lezen

Afbeelding van de Maand
Napoleon kroont zijn vrouw Joséphine de Beauharnais tot keizerin.
Personen uit de Vroegmoderne Tijd
Selectie belangrijke personen op chronologische volgorde

Andere Vroegmoderne personen uit de etalage

Giovanni Battista Piranesi
Lodewijk Napoleon Bonaparte
Madame de Staël
Maria Aletta Hulshoff
Maurits van Oranje NIEUW

Michiel de Ruyter
Niels Stensen
Paus Julius II
Stendhal

Categorieën
ontdekkingsreizen, handel en kolonialisme
Wereldkaart uit 1572 van Ortelius

Ontdekkingsreizen:

Vasco Núñez de Balboa - Willem Barentsz - Vitus Bering - Olivier Brunel - John Cabot - Pedro Álvares Cabral - Jan Carstensz - Christoffel Columbus - James Cook - Bartolomeu Dias - Vasco da Gama - Jacob van Heemskerck - Cornelis de Houtman - Willem Jansz - Ferdinand Magellaan - Jacques Mahu - Gerardus Mercator - Nieuwe Wereld - Olivier van Noort - Francisco Pizarro - Jacob Roggeveen - Abel Tasman - Verdrag van Zaragoza - Amerigo Vespucci


Handel:

Asiento - Columbiaanse uitwisseling - handelspost Dejima - Driehoekshandel

Handelsbedrijven:


Koloniën omstreeks 1800

Koloniën:

Verwante portalen
Tachtigjarige Oorlog Geschiedenis
Subportalen van Geschiedenis

Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis