Naar inhoud springen

Romaanse toren van Pont-de-Loup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tour romane de Pont-de-Loup
Romaanse toren van Pont-de-Loup
Coördinaten 50° 25′ NB, 4° 33′ OL
Gebouwd in Omstreeks het jaar 1200
Monumentale status Beschermd erfgoed
Monumentnummer  52074-CLT-0003-01
Architectuur
Stijlperiode Romaans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Romaanse toren van Pont-de-Loup is een overblijfsel van de voormalige kerk gebouwd in romaanse stijl van Pont-de-Loup, deel van de Belgische gemeente Aiseau-Presles, in het oosten van de provincie Henegouwen.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De solitaire toren van Pont-de-Loup staat op een begraafplaats met vele mijnwerkersgraven, aan de rand van de Samber op de kruising van de rue de la Sambre en de rue de la Tour, waar hij een opvallend contrast vormt met de verbrandingsoven en omliggende fabrieken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de klokkentoren van de oude parochiekerk van Saint-Clet die viel onder het kapittel van de Sint-Lambertuskathedraal in Luik. Deze kerk, die werd gebouwd aan het eind van de 12e of het begin van de 13e eeuw, werd in de 16e eeuw vervangen door een gotische kerk. De kerk werd in 1861 afgebroken. In 1992 werd de toren tot beschermd erfgoed verklaard, met een bufferzone rondom.[1]

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de zuidgevel zit een toegangsdeur, die werd aangebracht in de 19e eeuw. Deze deur bestaat uit een raamwerk van steenblokken en een latei en zadeldak gemaakt van blauwe hardsteen.

In het hogere deel van de toren is het metselwerk van de noord- zuid- en westgevel voorzien van uitkijkspleten waarboven driehoekige lateien.

Aan de top is elke zijde voorzien van een dubbele klankarcade met lamellen (abat-sons), om het geluid van de klokken optimaal te verspreiden waarbij de lamellen tevens regenwater tegenhouden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tour romane de Pont-de-Loup van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.