Naar inhoud springen

Saint-Maixent-l'École

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint-Maixent-l'École
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Saint-Maixent-l'École (Frankrijk)
Saint-Maixent-l'École
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Deux-Sèvres (79)
Arrondissement Niort
Kanton hoofdplaats van kanton Saint-Maixent-l'École
Coördinaten 46° 25′ NB, 0° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 5,22 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
7.254[1]
(1.390 inw./km²)
Hoogte 52 - 115 m
Overig
Postcode 79400
INSEE-code 79270
Website https://www.saint-maixent-lecole.fr/
Foto's
Avenue Maréchal de Lattre de Tassigny
Avenue Maréchal de Lattre de Tassigny
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Saint-Maixent-l'École is een gemeente in het Franse departement Deux-Sèvres in de regio Nouvelle-Aquitaine. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Niort. Saint-Maixent-l'École telde op 1 januari 2021 7.254[1] inwoners.

De geschiedenis van de plaats hangt samen met de voormalige benedictijner abdij van Saint-Maixent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij[bewerken | brontekst bewerken]

In 459 werd hier een religieuze gemeenschap gesticht door de monnik Agapit. Adjutor Maxentis van Poitou voegde zich bij Agapit en werd de eerst abt. Clovis schonk gronden aan de abdij. Na zijn dood werd Maxentis vereerd als heilige en de abdij nam zijn naam aan. In 653 werd Leodegarius abt. Ook hij werd na zijn dood als heilige vereerd. In de negende eeuw werd de abdij geplunderd door Vikingen. De monniken hadden de relieken van Maxentis en Leodegarius in veiligheid gebracht en keerden in de loop van de tiende eeuw terug om de abdij weer op te bouwen. Ook het dorp dat bij de abdij was ontstaan, leefde weer op. Er kwamen leerlooierijen bij de Sévre Niortaise en het dorp werd ommuurd. Een aardbeving en verschillende branden teisterden de abdij. Koning Filips II van Frankrijk verklaarde Saint-Maixent een koninklijke abdij. In de veertiende eeuw werden nieuwe abdijgebouwen opgetrokken. De Reformatie kende veel aanhangers in de streek. In 1568 werd de abdijkerk in brand gestoken door protestanten. In 1634 sloot de abdij zich aan bij de Congregatie van Saint-Maur en er volgde een heropleving en een nieuwe bouwperiode.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij werd na de Franse Revolutie opgeheven. Tussen 1794 en 1808 deden de gebouwen dienst als militair ziekenhuis. Tussen 1811 en 1823 was er een landloperskolonie gevestigd. Daarna was er een diocesane school ondergebracht. Van 1861 tot 2009 waren de gebouwen in dienst van het Franse leger; onder andere het 114e Infanterieregiment was hier een tijdlang ingekwartierd.[2] En tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917, werden hier 3.000 Amerikaanse soldaten gelegerd. De abdijkerk werd parochiekerk en was tussen 1802 en 1874 de kerk van de grote protestantse gemeenschap in de gemeente.[3] Langs de rivier, waar al eeuwenlang economische bedrijvigheid was met leerlooierijen en graanmolens, kwam er industrie, onder andere een textielfabriek.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Saint-Maixent-l'École bedroeg op 1 januari 2021 5,22 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.389,7 inwoners per km². De Sèvre Niortaise stroomt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Saint-Maixent-l'École met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Van de voormalige abdijkerk, gewijd aan de heilige Leodegarius, rest enkel een ruïne. Enkel een kapel, twee gotische traveeën en de crypte ontsnapten aan afbraak. De zevende-eeuwse crypte werd in 1875 herontdekt en is beschermd als historisch monument.[3]

Daarnaast is er ook modern erfgoed:

  • De metalen markthal uit 1883.
  • Het voormalig zwembad, opgetrokken in gewapend beton door de firma François Hennebique in de jaren 1930. Het gebouwd werd in 2011 omgevormd tot mediatheek en bezit een grote wandmozaïek.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE
Zie de categorie Saint-Maixent-l'École van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.