Valentina Tóth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Valentina Tóth
Valentina Tóth
Algemene informatie
Geboren 10 juni 1994
Geboorteplaats Leeuwarden
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Klassieke muziek, muziektheater
Beroep Zangeres, theatermaker, actrice, liedjesschrijver
Instrument(en) piano
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Valentina Tóth (Leeuwarden, 1994)[1] is een Nederlandse actrice, zangeres, theatermaker, liedjesschrijver, cabaretier en voormalig pianiste.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tóth studeerde acteren aan het RITCS in Brussel en piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Na haar afstuderen als actrice in 2018, speelde ze rollen bij Het Houten Huis, Theater Antigone, Toneelschuur Producties, WOLF WOLF en Groots en Meeslepend.

In 2014 kreeg zij een Diapason d'or toegekend voor haar cd Hungarian Horizon.[2] Ze was in het verleden te zien als de huispianiste van het televisieprogramma De tiende van Tijl (NPO 2) in seizoen 4, 5 en 6.

In 2022 won zij tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival zowel de juryprijs Wim Sonneveldprijs (juryprijs) als de publieksprijs.[3] Ook werd zij door de Volkskrant uitgeroepen als hét Comedy Talent van 2023.[4]

In februari 2024 is Valentina in première gegaan met haar eerste avondvullende theatervoorstelling 'Wildbloei'. Deze voorstelling werd door alle kranten beloond met 5 sterren. De Volkskrant schreef dat "'Wildbloei' een unieke performance is van het megatalent Valentina Tóth', kan er echt zoveel talent in één persoon zitten?"[5] NRC schreef over 'Wildbloei': "een overweldigend debuut van cabaretier Valentina Tóth over 'de hysterische vrouw'"[6] Ook Trouw beloonde 'Wildbloei' met 5 sterren en schreef over de voorstelling "deze vrouw wil indruk maken, en ze doet het ook"[7], Dagblad van het Noorden omschreef het Cabaretdebuut als "ontroerend, gelaagd en indrukwekkend"[8] en Theaterkrant noemt Valentina in de recensie "een geweldenaar"[9]

De voorstelling Wildbloei is nog tot en met maart 2025 in zowel Nederlandse als Vlaamse theaters te zien.

Solovoorstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2023-2025: Wildbloei