Wikipedia:Dossiers nieuwe generatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op dit moment (29 maart 2021) worden gebruikers op ongewenst gedrag aangesproken middels een van de waarschuwingssjablonen met daaronder een zeer korte logregel. Omdat dit als zeer onpersoonlijk over kan komen, en het voor gebruikers onduidelijk kan zijn wat er nu exact van hen verwacht wordt, heb ik templates ontwikkeld voor de "nieuwe generatie" dossiers. Waar een dossier op dit moment vooral de vandalismebestrijder ondersteunt, zal een NG-dossier meer focussen op het informeren en begeleiden van de gebruiker. Doordat de nieuwe serie geen achtergronden en weinig opmaak bevat kan het relatief eenvoudig gesubstitueerd geplaatst worden, waardoor het lijkt dat de tekst door de plaatser zelf geschreven is, wat er toe leidt dat het een meer persoonlijk bericht wordt.

Een NG-dossier kent 5 verschillende niveaus, de basis 1 t/m 4 plus niveau E, met alle dezelfde boodschap verpakt in een ander jasje:

  • Niveau 1 heeft vooral de stijl van een mededeling, we gaan bij de gebruiker uit van goede wil en leggen vriendelijk uit dat iets niet helemaal goed gegaan is en waar de gebruiker meer informatie kan vinden.
  • Niveau 2 heeft vooral de stijl van een berisping, ondanks dat er wat twijfel bestaat aan de goede wil van de gebruiker, geven we hem/haar het voordeel van de twijfel. We leggen uit wat mis ging en vragen de gebruiker zijn/haar toekomstige bewerkingen aan te passen.
  • Niveau 3 is een duidelijke waarschuwing, op redelijk directe wijze vertellen we wat mis ging en tevens waarschuwen we de gebruiker wat de consequenties zijn als hij/zij doorgaat met de ongewenste bewerkingen.
  • Niveau 4 is een allerlaatste waarschuwing, deze is kort en direct zodat er geen onduidelijkheid over de boodschap bestaat, namelijk: STOP!
  • Niveau E is afgeleid van niveau 4, waarin de E voor enige staat, de gebruiker krijgt dus tegelijk zijn eerste en laatste waarschuwing. Dit kan gebruikt worden indien de gebruiker met zijn/haar bewerking de encyclopedie ernstig verstoord heeft.

Voor wat betreft de keuze om welk sjabloon op welk moment te gebruiken ligt de vrijheid volledig bij de plaatser van het sjabloon, ofwel voel je vrij en ga je gang. Het is dus geen verplichting om de volgorde 1, 2, 3, 4 af te werken. Wel geldt het advies om niet onmiddellijk een niveau 4-waarschuwing te plaatsen, maar in plaats daarvan te beginnen met een niveau 1- of 2-waarschuwing en deze (naargelang de situatie) te laten volgen door een 3- of 4-waarschuwing. Gezien de tekst van een niveau 4 geldt het advies deze te plaatsen als laatste waarschuwing, voordat een IPBlok of RegBlok wordt aanvraagd. Daarnaast geldt natuurlijk ook, net als bij huidige dossiers, dat de wat ervaren wiki-collega's het aanmaken van een dossier op hun overlegpagina middels standaard teksten meestal niet op prijs stellen en dat een zelf geschreven tekst in dat geval de voorkeur geniet.

Sjablonen tabel[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de op dit moment beschikbare sjablonen.

Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau E
Cyberpesten ws-cyberpesten2 ws-cyberpesten3 ws-cyberpesten4 ws-cyberpesten4im
ZP/Reclame ws-reclame1 ws-reclame2 ws-reclame3 ws-reclame4
Leeghalen ws-leeghalen1 ws-leeghalen2 ws-leeghalen3 ws-vandalisme4
BLP ws-blp1 ws-blp2 ws-vandalisme3
Vandalisme ws-vandalisme1 ws-vandalisme2
Copyvio ws-copyvio1 ws-copyvio2
Aanmaken onzinpagina ws-nonsense1 ws-nonsense2 ws-nonsense3
Bewerkingsoorlog ws-bwo1 ws-bwo2 ws-bwo3 ws-bwo4 ws-bwo4im
Projectverstoring ws-verstoring1 ws-verstoring2 ws-verstoring3 ws-verstoring4 ws-verstoring4im
Aanval/bedreiging ws-aanval4im