Naar inhoud springen

Wikipedia:Grand café De Bron/Archief/2022-06

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Omgaan met e-books[bewerken | brontekst bewerken]

Beste collega's, wanneer boeken gebruikt worden voor artikelen dan zie ik - zoals bij wel meer zaken - allerlei verschillende oplossingen voorbij komen. Ik ben wel gecharmeerd van het boek eenmalig als bron opgeven, om vervolgens per verwijzing "Auteur (jaar), p. X." te gebruiken. Maar met e-books loop ik tegen een paar vraagstukken aan.

  • Als ik het goed heb, hanteren wij voornamelijk een systeem dat geïnspireerd is op de Harvardstijl. Volgens 'Harvard' moet er een link gegeven worden naar de locatie waar het e-book verkregen is. Dat zal vaak een verkooppagina van een webshop zijn. Maar willen we dat wel? Of overdrijf ik als ik denk dat we hiermee per ongeluk reclame maken?
  • Hetzelfde als een e-book op een e-reader gelezen wordt. Dan zouden we het type e-reader moeten opgeven, bijvoorbeeld Kindle.
  • Ik heb een e-book in epub-formaat gedownload. Als ik, zoals in punt twee uitgelegd, het type e-reader moet opgeven dan moet ik in mijn geval Kobo vermelden. Maar ik heb geen e-reader, ik lees het e-book in Calibre. Moet ik dan Calibre opgeven?
  • E-books hebben niet altijd paginanummers. Kan ik het paginanummer (de 'locatie') gebruiken die mijn lezer (Calibre) geeft? Zal die niet mogelijk verschillen van het paginanummer dat Kobo of een andere e-reader geeft?

Bronnen: How to Cite an Ebook in Harvard Referencing, How to cite an eBook in Harvard. hiro the club is open 8 jun 2022 15:26 (CEST)[reageren]

Hallo Hiro, niet alle punten die jij hierboven opnoemt, vind ik terug in de door jou gelinkte bron Ik heb al je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden naar mijn eigen inzicht.
- Volgens 'Harvard' moet er een link gegeven worden naar de locatie waar het e-book verkregen is: volgens mij 'moet' er gelinkt worden als het ebook bv online te lezen is. Wanneer het bv op een ereader of ander device gelezen wordt, volstaat de vermelding van het gebruikte device.
- Moet ik dan Calibre opgeven?: volgens mij volstaat het apparaat (in dit geval een pc of laptop oid)
- "Kan ik het paginanummer (de 'locatie') gebruiken die mijn lezer (Calibre) geeft?" Ja. Sommige apparaten gebruiken bv ook sectienummers of paragrafen etc. Ook die kan je vermelden ipv paginanummer. Ecritures (overleg) 8 jun 2022 16:40 (CEST)[reageren]