Wikipedia:Neutraliteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Neutraliteit is een principe dat op Wikipedia wordt gebruikt om aan te geven in hoeverre inhoud voldoet aan de richtlijn Wikipedia:Neutraal standpunt. Deze richtlijn stelt dat inhoud zo neutraal mogelijk moet zijn. Neutraal wil zeggen dat kennis gepresenteerd wordt door feiten te beschrijven en zonder waardeoordelen te vellen.

Belang van neutraliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van Wikipedia is het maken van een encyclopedie met inhoud waarin zoveel mogelijk visies terug te vinden zijn. Dat wil niet zeggen dat iedereen het op elk punt eens moet zijn met de inhoud, dat zou immers onmogelijk zijn. Wel betekent het dat kennis zo feitelijk mogelijk wordt beschreven. Dat kan door alle visies naast elkaar te zetten.

Het is daarbij belangrijk te beseffen dat een compleet neutraal standpunt niet bestaat. Bij het schrijven van inhoud moeten keuzes gemaakt worden. Elke keuze betekent dat bepaalde dingen genoemd of benoemd worden en andere niet. Een zo neutraal mogelijke tekst benoemt zo veel mogelijk standpunten. Maar iemand die beweert een compleet neutraal standpunt in te nemen (op Wikipedia afgekort tot NPOV: "neutral point of view") heeft het principe van neutraliteit niet begrepen of drukt zich verkeerd uit.

Hoe de neutraliteit bewaakt wordt[bewerken | brontekst bewerken]

Elke gebruiker kan meewerken aan het verbeteren en bewaken van de neutraliteit. Omdat het verhogen van de neutraliteit de kwaliteit van Wikipedia over het algemeen vergroot, zijn aanpassingen die de neutraliteit verhogen constructieve bewerkingen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, waarin het verhogen van de neutraliteit de kwaliteit niet ten goede komt:

  • Neutraliteit verschilt van encyclopediciteit, een ander basisprincipe waarmee de kwaliteit van de inhoud bepaald wordt. Wikipedia houdt de vorm van een encyclopedie aan, maar er bestaan encyclopedieën die niet geschreven zijn vanuit een zo neutraal mogelijk standpunt. Encyclopediciteit gaat op Wikipedia boven neutraliteit. Wanneer een bepaalde visie niet-encyclopedisch is, dient deze daarom niet genoemd te worden.
  • Neutraliteit verschilt (in de hierboven gegeven definitie) bovendien van balans. Neutraliteit betekent slechts dat verschillende visies allemaal behandeld worden. Balans houdt in dat de hoeveelheid aandacht en ruimte die verschillende visies of aspecten in de inhoud krijgen, zélf zo neutraal mogelijk is. Dit kan in het uiterste geval betekenen dat een bepaalde visie op bepaalde plekken geheel niet genoemd hoort te worden!

De neutraliteit van onderwerpen of deelonderwerpen ("neutraliteit van inhoud en structuur") zal verbeteren wanneer meer standpunten, aspecten of visies over het onderwerp worden toegevoegd.

Neutraliteit kan ook verbeterd worden door de stijl van een artikel te verbeteren ("neutraliteit van stijl"). Een zo neutraal mogelijke stijl blijft zo feitelijk mogelijk en vermijdt superlatieven en holle frasen.

Het bewaken van neutraliteit kan, behalve door directe aanpassingen echter ook door het toevoegen van het sjabloon {{NPOV}} op een artikel of gedeelte van een artikel dat niet zo neutraal mogelijk geschreven is. De bedoeling is dan wel met andere gebruikers samen een oplossing te vinden voor het vastgestelde neutraliteitsprobleem. Wanneer een gebruiker herhaaldelijk bewerkingen aanbrengt die de neutraliteit naar beneden halen kan het beste de hulp van een moderator gezocht worden, bijvoorbeeld door een verzoek te plaatsen op de verzoekpagina's.