Naar inhoud springen

Portaal:Communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wij zijn op zoek naar Portaalmedewerkers!
PORTAAL COMMUNISME

Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.

De exacte definitie van het communisme varieert, vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Leninisme voegt aan het marxisme toe dat er een voorhoede partij nodig is om de proletarische revolutie te leiden en om alle politieke macht na de revolutie voor de werkende klasse veilig te stellen, voor de ontwikkeling van universele klassenbewustzijn en participatie van werknemers in een overgangsfase tussen kapitalisme en socialisme.

(Lees verder)

Wist je dat...
Wist je dat...
Wist je dat...
Overzicht categorieën
Thema's over Communisme

De Communistische Partij van de Russische Federatie (KPRF/CPRF) (Russisch: Коммунистическая партия Российской Федерации (КПРФ); Kommoenistitsjeskaja Partia Rossiejskoj Federatsii) is een communistische partij in Rusland. De partij werd op een congres van de Communisten van Rusland opgericht als opvolger van de Communistische Partij van de Russische Sovjet Federatieve Socialistische Republiek. De partij heeft 81 regionale afdelingen en had 154.244 leden in 2011. De gebieden waar de partij veel aanhang heeft worden de Red Belt (Красный пояс) genoemd.

Het strategische doel van de partij is een "nieuw socialisme" bouwen in Rusland. Op de korte termijn wil de partij het volgende doen: het aan de macht brengen van "patriottische krachten", de nationalisatie van minerale hulpbronnen en van strategische sectoren van de economie met behoud van de kleine en middelgrote ondernemingen en een sociaal overheidsbeleid. Sinds haar oprichting heeft de partij zich gepositioneerd als oppositie van de autoriteiten.

Het is de op één na grootste politieke partij in de Russische Federatie. De jongerenorganisatie van de partij is de Leninistische Communistische Jeugdbond van de Russische Federatie. De partij wordt bestuurd door het Centraal Comité. (Lees Verder)

Marxisme-leninisme is een communistische ideologie die officieel gebaseerd is op de theorieën van het marxisme en van Vladimir Lenin, dat promoot de ontwikkeling en de creatie van een internationale communistische samenleving door de leiding van een voorhoede partij over een revolutionaire socialistische staat, de Dictatuur van het proletariaat. Het steunt de oprichting van een eenpartijstelsel. Het verwerpt politiek pluralisme buiten het communisme, bewerend dat het proletariaat een enkele, capabele partij nodig heeft om hen te vertegenwoordigen en politiek leiderschap uit te oefenen. Door het beleid van democratisch centralisme is de communistische partij het hoogste politieke orgaan van de marxistisch-leninistische staat. (Lees Verder)

Kim II-Sung
Kim II-Sung

Kim Il-sung (Pyongyang, 15 april 1912 – Hyangsan-chalet, P'yŏngan-pukto, 8 juli 1994) was een Koreaanse communistische politicus die de Democratische Volksrepubliek Korea had geleid vanaf de stichting in 1948 tot zijn dood in 1994. Hij hield het ambt van premier van 1948 tot 1972 en het ambt van president van 1972 tot zijn dood. Daarna kreeg hij de titel Eeuwig President van de Republiek en bleef hij dus staatshoofd. Hij was ook de voorzitter en secretaris-generaal van de Koreaanse Arbeiderspartij. (Lees Verder)

Etalage van Communisme

De mensjewieken (Russisch: Меньшевики; Mensjeviki) waren een onderdeel van de Russische revolutionaire beweging die in 1903 ontstond na een geschil tussen Vladimir Lenin en Julius Martov, die beiden lid waren van de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Hun stroming werd het mensjewisme genoemd.

Sinds haar ontstaan in 1898 was deze partij verboden in Rusland en ze ontplooide haar activiteiten daarom ook vanuit het buitenland. Op het tweede partijcongres in 1903 ontstond een meningsverschil. Een minderheid - de mensjewieken - (mensje = minder) wilde tijdelijk blijven samenwerken met de liberale en sociale groepen om hervormingen in gang te zetten. De bolsjewieken (bolsje = meer) wilden door revolutie het staatsapparaat ondermijnen en zo nodig afzetten. Terwijl beide fracties geloofden dat een revolutie tegen de bourgeois noodzakelijk was, waren de Mensjewieken meer gematigd en stonden positiever tegenover de liberale oppositie die meer wijdverspreide aanhang had en democratisch gericht was. (De Bolsjewieken hadden een meer onverzoenlijke opstelling tegen de bourgeoisie en de liberale democratie en zagen democratische samenwerking met andere partijen als ongewenst). Lees verder


Wapenschild van Communistisch Roemenië
Wapenschild van Communistisch Roemenië

Zolang er een staat is, is er geen vrijheid. Wanneer er vrijheid zal bestaan, zal er geen staat bestaan.

Lenin