Gebruiker:BarkingFish/GoogleTrans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een medewerker op de Engelstalige Wikipedia, Endo999, heeft een hulpmiddel ontwikkeld (zie hier voor de broncode) dat de Google vertaal JavaScript-API integreert in Wikipedia. Ik heb dit hulpmiddel overgebracht naar de Nederlandstalige Wikipedia, ter ondersteuning van iedereen die een vertaling nodig heeft van een op deze Wikipedia aanwezig artikel.

Onderstaande documentatie komt van Endo999.

BarkingFish 5 dec 2009 05:40 (CET)


Installatie[bewerken | brontekst bewerken]

U kunt de GoogleTrans plug-in installeren door, terwijl u aangemeld bent, naar voorkeuren te gaan, en daar op het tabblad Uitbreidingen een vinkje te zetten bij Google Trans. Om de plug-in werkend te krijgen dient u mogelijk uw webbrowser af te sluiten en opnieuw op te starten. Vergeet niet de cache te legen (Shift+F5 voor Firefox en Ctrl+F5 voor Internet Explorer).


Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zoals de Google toolbar: als de cursor boven een woord staat en de Shift-toets wordt ingedrukt, verschijnt een pop-up met daarin de vertaling van dat woord. Wordt de cursor verplaatst, verdwijnt de pop-up. Deze mogelijkheid kan ook gebruikt worden voor gemarkeerde tekst (maximaal 500 tekens). Dit laatste werkt in de meeste webbrowsers, maar niet in Safari v3 (wel in v4) en evenmin in Opera.
    • De noodzaak tot het gebruik van de Shift-toets kan uitgeschakeld worden door bovenaan de pagina het tabje googletrans te kiezen. In het pop-upvenster dat vervolgens verschijnt kan deze mogelijkheid uitgeschakeld worden. Als deze mogelijkheid uitstaat start de vertaling als de cursor 1 à 2 seconden boven het te vertalen woord stilgehouden wordt. Als de mogelijkheid aanstaat (standaard), verschijnt de pop-up binnen 0,25 seconden na het indrukken van de Shift-toets.
    • Let op: in sommige oudere webbrowsers (zoals Firefox v1 of Safari v3) kan de Shift-mogelijkheid niet aangezet worden.
  2. Meer dan 50 talen: net zoveel als Google ondersteunt. Het pop-upvenster biedt de mogelijkheid de taal waarin vertaald wordt in te stellen.
  3. Werkt in: Internet Explorer, Firefox, Epiphany, Safari, Opera, and Chrome. Vanwege problemen met het uitvoeren van Javascript is het hulpmiddel momenteel niet te gebruiken in Konquerer.
  4. Bovendien: als de cursor binnen een stuk geselecteerde tekst geplaatst wordt, wordt deze tekst in zijn geheel vertaald (tot een maximum van 500 tekens). Dit werkt in Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari v4 en Epiphany, maar niet in Safari v3 en Opera.
    • Let op: in sommige talen (bijvoorbeeld Hindi) lijken minder dan 500 tekens tegelijkertijd te kunnen worden vertaald. Als er een stuk tekst geselecteerd wordt maar er verschijnt geen vertaling, selecteer dan minder tekst. Meestal lukt het dan wel.
  5. Op de pop-up staan een aantal links:
    • a) ->FRANS (bijvoorbeeld) Dit betekent dat in het Frans vertaald wordt. Door op deze link te klikken kan de doeltaal gewijzigd worden. In eerste instantie wordt de doeltaal bepaald aan de hand van het Wikipedia-profiel. Voor de meeste gebruikers zal het daarom niet nodig zijn deze instelling te wijzigen.
    • b) Source: Google Deze link stuurt de volledige pagina naar de Google vertaalpagina, om daar in zijn geheel vertaald te worden.
    • c) X voor het geval het verplaatsen van de cursor de pop-up niet automatisch afsluit.
  6. Laten staan: door de cursor binnen de pop-up of buiten het artikel te plaatsen zal de pop-up blijven staan. Verplaatsen binnen het artikel zal normaal gespoken de pop-up automatisch afsluiten.
  7. Bovenaan het scherm staat een googletrans (on/off)-tabje. Druk hierop om het GoogleTrans-pop-upvenster te krijgen waar GoogleTrans uit- en aangezet kan worden.
Verder

De plug-in gaat verder dan de vertaalmogelijkheden vanuit de Google toolbar, in die zin dat ruim 50 talen ondersteund worden (vertalingen over en weer). Vertalingen van gemarkeerde tekst (maximaal 500 tekens) kunnen opgeroepen worden binnen Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari v4 en Epiphany.

De vertaalsoftware van Google is bijzonder krachtig en het leek me een goed idee deze te integreren met de website in de meeste talen. Het Javascript-programma dat gebruikt wordt om het woord onder de cursor te bepalen heb ik zelf geschreven.

Endo999 (talk) 02:59, 11 oktober 2008 (UTC)


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]