Leeuwen (Roermond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leeuwen
Leeve
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Leeuwen (Limburg)
Leeuwen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roermond Roermond
Coördinaten 51° 13′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,94 km²
Inwoners
(2023)
1120
Overig
Postcode 6041
Netnummer 0475
COROP-gebied Midden-Limburg
Detailkaart
Kaart van Leeuwen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Leeuwen (Limburgs: Le(e)ve[1]) is een kerkdorp in de gemeente Roermond met 1120 inwoners[2]. Leeuwen ligt aan de noordzijde van de stad Roermond, dwars door Leeuwen lopen twee spoorwegovergangen en de Maasnielderbeek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Leeuwen was een domein. Het oudste document over ''Leuwen'' dateert pas van 1419. Maar indirect blijkt dat Agnes van Vlodrop al in 1403 voor de helft eigenaar van Leeuwen was, en haar broers Willem en Gerard ieder voor een kwart. Het domein moet al eind veertiende eeuw in bezit zijn geweest van hun vader Godard II van Vlodrop.

Rond 1810 had Leeuwen het karakter van een lineaire nederzetting langs de Maasnielderbeek. In het tijdvak 1850-1940 kende het dorp slechts een geringe toename van de bebouwing, met name langs de weg tussen de oude kern en de in de directe omgeving van Leeuwen lopende spoorlijnen. De lineaire structuur bleef desondanks bewaard.

Leeuwen in 1849

Tot 1 augustus 1959 behoorde Het dorp tot de gemeente Maasniel nadat werd samengevoegd met de gemeente Roermond.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint Jozefkerk werd gebouwd in 1923 naar een ontwerp van schrijnwerker L. Mooren uit Leeuwen. Op 20 november 1944 raakte de kerk vrijwel geheel vernield door Britse granaten. Na de oorlog werd er een betere plaats gezocht om de nieuwe kerk te bouwen.

Van 1825-1944 kende Leeuwen een oliemolen bij de Maasnielderbeek totdat deze verwoest was op 19 november 1944 door de Duitsers.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Leeuwen ligt nabij de Maas op een hoogte van ongeveer 20 meter, hiervan gescheiden door het natuurgebied Stadsweide. Ten noorden van Leeuwen ligt natuurgebied Vuilbemden.

Leeuwen is ingeklemd tussen spoorwegen met de spoorbrug over de Maas, een autoweg, bedrijven, met name Papierfabriek Roermond en de Willem-Alexanderhaven. In de Maas ligt ter hoogte van Leeuwen de Stuw Roermond, aangelegd in de jaren '30 van de 20e eeuw.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In Leeuwen zijn twee basisscholen. De oudste is de vroegere St .Jozefschool aan de Schouwberg, nu vrije school "Christophorus". De St. Jozefschool verhuisde naar een nieuw pand aan de Jan Amentstraat in Leeuwen. De naam veranderde in "Basisschool Leeve".

Ook heeft Leeuwen een voetbalclub; SC Leeuwen gelegen aan de Loijveldweg.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Leeuwen[bewerken | brontekst bewerken]