Naar inhoud springen

Overleg:Pentium D

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Tristan

In de tekst: Prijs: De prijzen van dualcore processoren zijn in het algemeen vrij hoog doordat de twee cores aan elkaar gemaakt worden. Als het ene deel kapot is, is de andere ook waardeloos. Daarnaast is de prijs-prestatieverhouding ten opzichte van single-core processors niet zo goed. Dit stukje van de tekst vind ik wel enigzins discutabel. Allereerst is "vrij hoog" een mening. Ten tweede is de motivatie voor de hogere prijs ook niet echt duidelijk. Immers zal men haast stellen dat er alleen een productielijn anders ingericht dient te worden. De benodigde grondstoffen en productietijd zal niet veel hoger uitvallen als die van andere CPU's. Kom je dus op het punt dat er ontwikkelingskosten meespelen, maar die zullen voor deze mijlpaal denk ikniet veel hoger uitvallen als bijv. de overstap op een nieuw socket of een nieuwe core. De hogere prijs valt dan wellicht ook meer toe te schrijven aan de manier waarop het product op de markt wordt gebracht. Zaken over prijs-prestatie mogen wat mij betreft wel achterwege worden gelaten. Dit berust mijn inziens teveel op eigen interpretaties en verder is er ook nog een erg groot commercieel aspect. Met eigen interpraties doel ik op het feit dat je prestatie ook in een eenheid per inch kunt meten, wat voor bijv. bladeservers of embedded systemen geheel correct is. Verder kan je ook warmte en energieverbruik tot prestaties rekenen. Last but not least heeft Intel ook nog PIII's in zijn pakhuizen liggen, om het zo maar te zeggen en dat zal de prijs-kwaliteit van deze CPU in een heel ander daglicht zetten wanneer je de CPU in een voor Intel normale hoeveelheid besteld. Daarnaast bestaan er ook andere CPU fabrikanten als Intel, dus is het gebruik van single-core processors in deze zin niet echt gepast. Anyway, leuke tekst en hoop dat ik niet te muggenzifterig overkom zo. Maar mijn inziens zijn prijzen net zo min hoog of laag als dat ze mooi of lelijk zijn.

Ik heb btw de tekst op dit punt niet geedit, omdat het inhoudelijk wel redelijk correct is, maar gewoon een beetje ongenuanceerd is allemaal. Tristan 7 jul 2005 03:34 (CEST)Reageren

De prijzen in oktober 2006 zijn te vergelijken met normale P4 processorprijzen. De prestatie van Dual Core is alleen rendabel wanneer er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt voor grafische programma's, spellen en overige zware software die op Dual Core zijn ingericht. Echter is business software nog niet voorbereid op Dual Core processors. In het zakelijk segment voor kantoortoepassingen is Dual Core dan ook niet of nauwelijks een meerwaarde.