Overleg:Promovendus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Buitenpromovendus[brontekst bewerken]

In de huidige tekst wordt de buitenpromovedus in de volgende tekst (slechts) impliciet gedefinieerd:

...Daarom zijn promovendi in Nederland veelal als werknemer in dienst van universiteiten. Ook is het mogelijk dat iemand promoveert op een onderzoek dat hij of zij uitvoert in een industrieel laboratorium, in een perifeer ziekenhuis, of in een wetenschappelijke bibliotheek. Tot voor kort werden zulke "buitenpromovendi" nog wel eens gediscrimineerd door universiteiten, maar wettelijk is de enige eis dat een promovendus een origineel proefschrift van voldoende niveau schrijft en verdedigt...

Hieruit valt te destilleren dat de buitenpromovendus is "hij of zij, die onderzoek dat uitvoert in een industrieel laboratorium...". Dit lijkt me een wat beperkte definitie. Een meeromvattende definitie lijkt mij "promovendi die niet in dienst zijn van de universiteit".

De Universiteit van Leiden spreekt in deze van "Buitenpromovendi doen promotieonderzoek meestal onbezoldigd en in hun eigen tijd, maar ook wel tijdens een onderzoeksverlof of als medewerker van een andere onderzoeksinstelling". (bron: Wat is een buitenpromovendus, Universiteit van Leiden, Webredactie Rechtsgeleerdheid – 04/08/2009. Bezien Nov 10, 2009.)

Volgens Floor Basten (2007) ("De onvoltooide droom : Aantal buitenpromovendi groeit gestaag" in Management en Consulting nr. 2, 2007) stelde het OC&W dat buitenpromovendi 65 procent van het totale aantal promoties uitmaken.

En volgens Marita Mathijsen (2005) ("Buitenpromovendi", NRC Handelsblad, 17.9.2005.) waren de tien personen die zij hierover sprak allemaal al lang afgestudeerd en "Allemaal hebben ze in kop zitten dat ze een dissertatie willen schrijven".

Het lijkt me toch wel aardig om het huidige tekst wat aan te passen. Mdd 10 nov 2009 13:57 (CET)Reageren

Aanvullen met beperkend kenmerk[brontekst bewerken]

De definitie in het huidige lemma is nog steeds erg breed. In wezen valt iedereen er onder die thuis in welke situatie dan ook, denkt met een 'proefschrift' bezig te zijn. Mag iedere doctorandus of master die zomaar zo'n beetje op z'n eigen manier 'onderzoek doet' zich een promovendus noemen?

Ik denk dat hier toch een beperkend kenmerk op zijn plaats is: een promovendus is iemand die in deze hoedanigheid wordt erkend door een wetenschappelijk geaccrediteerde instelling. Het is niet voldoende dat een hoogleraar jou een 'promovendus' vindt of noemt, want er bestaan gekke hoogleraren met al te lage normen voor wie ze tot hun 'promovendi' willen rekenen (wat ook status en tijd en dus geld oplevert).

Kortom, een promovendus is een onderzoeker die zich formeel in een door een wetenschappelijke instelling erkend promotietraject bevindt. Of dat nu om een eigen medewerker (in loondienst) gaat of om een NWO-gesubsidieerde, of om een ongesubsidieerde 'buitenpromovendus'.

Bij geen bezwaar zal ik dit kenmerk binnen een week aan het lemma toevoegen. 23 feb 2015 08:25 (CET)

Momenteel staat er wel al min of meer dat een promovendus iemand is die 'op weg is' naar de academische graad van doctor. Aangezien de toelating tot de graad van doctor strict geregeld is door geaccrediteerde instellingen, houdt dit dus ook al min of meer in dat je jezelf niet zomaar een 'promovendus' of 'doctorandus' kan noemen. Maar misschien is het inderdaad geen slecht idee om toch even te vermelden dat je door een geaccrediteerde instelling erkent moet zijn als zijnde doctorerend en op weg naar de graad van 'doctor'. Grutman (overleg) 23 feb 2015 11:00 (CET)Reageren
Dank voor je reactie. In het lemma staat nu de definitie dat een promovendus iemand (dus iedereen) is die 'wil promoveren' door het schrijven van een proefschrift. Dus niet dat hij op een of andere manier 'op weg is' naar de doctorsgraad, wat je inderdaad zou kunnen (maar niet: moeten) lezen als 'formeel op weg is'. Mij lijkt de 'wil' of 'wens' absoluut onvoldoende als onderscheidend kenmerk, en ik houd daarom vast aan mijn voornemen.
Dit is trouwens geen zinloze scherpslijperij: ik heb ervaring met een persoon die zich uitgeeft voor 'promovendus' om indruk te maken op een zeker publiek, terwijl hij bij geen enkele universiteit of hoogleraar in die hoedanigheid is aangesteld of anderszins erkend wordt. Hij hoopt 'ooit' zijn proefschrift afgerond en geaccepteerd te krijgen. Ook in de krant noemt hij zichzelf 'promovendus' en vermeldt daarbij de naam van een niet-geaccrediteerd instituut (in wezen een hobbyclub) dat hij zelf onlangs oprichtte, en waarvan hij eigenaar en voorzitter is. Ik zou niet graag willen dat zo iemand in Wikipedia een legitiem argument vindt om zichzelf publiekelijk als 'promovendus' te blijven afficheren, louter omdat hij iets 'wil'.

Mcouzijn (overleg) 27 feb 2015 00:25 (CET)Reageren

Interessant :) Om 'promovendus' te zijn, dien je inderdaad echt wel uitzicht te hebben op een doctorstitel. Ik heb het artikel al aangepast. Voel je vrij en ga je gang om dit nog verder aan te passen. Groetjes, Grutman (overleg) 27 feb 2015 08:50 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Promovendus. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 09:54 (CEST)Reageren