Overleg gebruiker:John Koster

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Paul B in het onderwerp Varadyne
Hallo John Koster, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.432 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Vis (overleg) 10 jun 2015 23:14 (CEST)Reageren

Varadyne[brontekst bewerken]

Beste John Koster,

Met interesse zag ik het door u aangemaakte artikel Varadyne. Misschien ben ik wat bevooroordeeld, maar het is een mooi stuk Nederlandse radiogeschiedenis dat op Wikipedia niet zou misstaan. Helaas zijn er twee problemen met het artikel. Allereerst voldoet het niet echt aan de conventies qua opmaak en is het taalgebruik niet 'droog' genoeg, maar dat is in principe eenvoudig op te lossen. Een groter probleem is dat de tekst van een andere website is overgenomen. Normaal is dat niet toegestaan in verband met auteursrechten, en zou zo'n gekopieerd artikel direct weer worden verwijderd.

In dit geval echter zag ik dat de webmaster/rechthebbende van die website dezelfde naam heeft als uw gebruikersnaam. Het is daarom goed mogelijk dat u die persoon bent, en er dus geen sprake is van auteursrechtenschending wanneer u uw eigen tekst hier plaatst. Het probleem daarbij is dat we wel zeker willen weten dat u echt de rechthebbende bent van deze tekst. De procedure is dan dat we uit voorzorg het artikel markeren, en bij uitblijven van respons zal het (helaas) over twee weken verwijderd moeten worden. de 'verwijdernominatie' is te vinden op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20150611.

Wat ik u daarom zou willen vragen, is deze tekst expliciet vrij te geven onder de twee voor Wikipedia noodzakelijke licenties (GFDL en CC-BY-SA, maar dat zegt u vermoedelijk nog niet zoveel). Hoe u dat kunt doen, is te lezen op Wikipedia:Auteursrechten#Als_iemand_iets_vrij_wil_geven_voor_Wikipedia. Belangrijkste punt daaruit:

Een mail vanaf een e-mailadres duidelijk verbonden met de website of organisatie en de verklaring kunt u sturen naar permissions-nl-at-wikimedia.org. Uw mail zal dan behandeld worden via het OTRS-systeem van Wikipedia (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:OTRS voor meer informatie). Mochten er nog vragen zijn, dan zullen zij u hier verder mee helpen.

Wat ik u wel nog wil meegeven is dat het 'vrijgeven' van de tekst onder die twee licenties betekent dat in principe iedereen die tekst naar believen kan verspreiden en aanpassen, ook voor commerciële doeleinden, zolang ze de bron en de auteur noemen en de tekst weer verspreiden onder diezelfde voorwaarden. Dat is de essentie van de twee genoemde licenties. Het 'vrijgeven' van een tekst is dus meer dan alleen een toestemming om de tekst op Wikipedia te gebruiken. Meer daarover vindt u (ook) op Wikipedia:Auteursrechten.

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben (wat ik me goed kan voorstellen) dan kunt u altijd een berichtje achterlaten op mijn overlegpagina, Overleg gebruiker:Paul B, of op de Helpdesk, via Help:Helpdesk. En bij voorbaat mijn excuses voor wat nogal een bureaucratische procedure moet lijken, maar de ervaring leert dat het vaak gebeurt dat mensen hier teksten plaatsen die van elders komen en waar ze helemaal de rechten niet van bezitten.

Met vriendelijke groet,

Paul B (overleg) 11 jun 2015 00:49 (CEST)Reageren