Allqokirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allqokirus
Fossiel voorkomen: Paleoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Metatheria
Superorde:Pucadelphyda
Orde:Sparassodonta
Familie:Mayulestidae
Geslacht
Allqokirus
Marshall & De Muizon, 1988
Typesoort
Allqokirus australis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Allqokirus australis is een uitgestorven buideldierachtige. Het was een carnivoor die tijdens het Paleoceen in Zuid-Amerika leefde. Allqokirus behoort tot de familie Mayulestidae van de Sparassodonta, Zuid-Amerikaanse carnivore buideldierachtigen uit het Kenozoïcum.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Allqokirus leefde in het Vroeg-Paleoceen (ongeveer 65 miljoen jaar geleden) en fossielen zijn gevonden in de Santa Lucía-formatie in Bolivia.[1] Het holotype is een fragmentarische rechter bovenkaak met een kies. In 2018 werd een nieuw fossiel beschreven, bestaande uit een groot gedeelte van de schedel van Allqokirus: het rostrum, het jukbeen, het schedeldak, het rotsbeen, de linker en rechter onderkaak inclusief een deel van het gebit.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Allqokirus was iets kleiner met een slankere kop dan de verwante Mayulestes De kop was ongeveer 4 cm groot met een geschatte kop-romplengte van 14 cm. Het was een klein roofdier, die dezelfde ecologische niche bezette als hedendaagse wezels of marters. Allqokirus voedde zich vermoedelijk met kleine buideldieren, kikkers, hagedissen, grote insecten en eieren.